Průběh jarního počasí porostům ozimých obilnin prospívá. Výskyt chorob a škůdců se drží na přijatelné úrovni, ale deštivý ráz počasí vytváří dobré podmínky pro rozvoj chorob. Lze tedy počítat s vyšším rizikem jejich výskytu (aktuálně hlavně choroby pat stébel). V porostech se v současnosti objevují kromě septoriových skvrnitostí, také padlí a nově i rez plevová. Růstová fáze obilnin se pohybuje v rozmezí BBCH 30–36 a u porostů s pokročilou fází vývoje je vhodné aplikovat fungicid pro zamezení šíření listových chorob a rzí do dalších listových pater. Informuje o tom Rostlinolékařský portál Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.
V porostech obilnin se vzhledem k zamokření pozemků začínají objevovat žloutnoucí porosty z důvodu nedostatku vzduchu v půdě. Zároveň se v porostech začínají objevovat i silnější projevy padlí a listových skvrnitostí, včetně rzí (rez plevová). Vlhké a chladné počasí podporuje projevy choroby pat stébel (ty budou pravděpodobně velkým problémem v letošním roce). V pšenicích a ječmenech se objevují požerky od imag kohoutků. Při smýkání jsou brouci detekováni díky chladnému počasí jen v minimálních počtech. Z listových chorob je možné vidět na bázi stébel a listech silné napadení padlím travním (jižní Morava), nebo septoriovou skvrnitostí (západní Čechy). V ječmenech se objevují rzi, padlí a hnědé skvrnitosti (ty se objevují plošně a nad prahem škodlivosti). Podzimní infekce virovými zakrslostmi se zatím v porostech neobjevují, a to díky dobré kondici porostů z důvodů dostatku srážek, uvádí Rostlinolékařský portál.
V současné době je podle portálu nutno porosty regulovat a dále aplikovat fungicidy proti listovým chorobám. Aplikace by měla proběhnout ideálně v růstové fázi BBCH 36–37. Díky srážkám a hustotě nahnojených porostů se po hlášeném oteplení koncem týdne rozběhnou v porostech choroby, které se doposud držely pod prahem škodlivosti nebo latentně.
Situaci výskytu škůdců v obilninách v ČR lze sledovat v Mapách výskytu pro pšenici nebo ječmen.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!