09.11.2021 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nabízí i domácí šlechtění kukuřice

Dvě novinky má pro rok 2022 v nabídce hybridů kukuřice Oseva a. s. Svůj sortiment představila na Dni Zemědělce v Kámeni na Pelhřinovsku. Nabízí odrůdy kukuřice nejen ze zahraničního, ale také z tuzemského šlechtění.

Sortiment akciové společnosti Oseva představil její zástupce Bc. Jakub Rubík. Připomněl, že jejich společnost zastupuje odrůdy jediného tuzemského šlechtitele kukujřice, kterým je CEZEA – šlechtitelská stanice, a. s. V sortimentu mají i materiály německé společnosti Freiherr von Moreau Saatzucht GmbH a svou slovenských firem: ZEAINVENT TRNAVA s. r. o. a ZELSEED s. r. o. Dodal že Oseva, a. s., v rámci akce Pomáhejme osivem, z každé prodané výsevní jednotky české kukuřice dává 15 Kč na dobročinné účely. Mezi novinky patří německý Schwarzenegger a čejčský Cegut, vlajkovou lodí sortimentu je Cebir.

Cegut (FAO 260) má podle podkladů společnosti typ zrna: mezityp – koňský zub. Jedná se o hybrid vhodný k pěstování na siláž v celé obilnářské, řepařské a chladné kukuřičné oblasti a na zrno v celé řepařské oblasti. Rostliny jsou vysoké a dobře olistěné, mají velmi dobrý počáteční vývoj, pevné stéblo a velmi dobrý zdravotní stav během vegetace. Hybrid poskytuje vysoký výnos suché hmoty a díky vysokému obsahu zrna poskytuje vysoce energetické siláže, má nadprůměrný výnos zrna. Je odolný vůči stresovým podmínkám, zvláště k suchu.

Schwarzenegger (FAO 260) má typ zrna mezityp – koňský zub. Je vhodný k pěstování na siláž v celé obilnářské a řepařské oblasti a chladné kukuřičné oblasti, na zrno pak v celé řepařské a chladné kukuřičné oblasti. Mezi přednosti patří velmi dobrý a rovnoměrný počáteční vývoj a výborná odolnost proti nemocem. Poskytuje vysoké výnosy hmoty a má vynikající podíl zrna (s vysokým obsahem škrobu) v sklizené hmotě. Také výnos zrna je vysoký.

Cebir (FAO 240) je podle Bc. Rubíka druhým nejprodávanějším hybridem ve svém sortimentu v celé České republice. Nese kvalitativní známku TOP siláž. Typ zrna je mezityp, hybrid je vhodný pro pěstování na siláž v lepší bramborářské, obilnářské a řepařské oblasti. Rostliny jsou mohutné, dobře olistěné a poskytují vysoký výnos hmoty. Obsah škrobu je vysoký. Také zdravotní stav je velmi dobrý. Díky vysokému výnosu energie z jednotky plochy je vhodný k pěstování pro výrobu bioplynu, uvádí Oseva v charakteristice odrůdy.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down