04.11.2020 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hodnocení odolnosti ozimých a jarních odrůd pšenice ke rzím v roce 2020

Každoročně je v polních infekčních pokusech Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., (VÚRV) hodnocena odolnost odrůd pšenice ke rzi plevové, rzi pšeničné a rzi travní. Tyto patogeny dlouhodobě způsobují na pšenici významné hospodářské ztráty. Každoroční opakování polních infekčních testů ukazuje nejen úroveň rezistence do sortimentu nově zařazovaných materiálů, ale postihuje kromě meziročních výkyvů počasí i změny ve virulenci populace rzí, která se může skokově měnit.

Do hodnoceného souboru byly zařazeny ozimé a jarní odrůdy v registračním řízení a pro doporučování poskytnuté Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ) v roce 2019. Pro pravidelné zajištění silného infekčního tlaku probíhaly polní pokusy se rzemi v podmínkách umělé inokulace. Odrůdy seté do řádků byly inokulovány pomocí náchylné odrůdy, pravidelně rozmístěné v pokusu.

Odrůdy ozimé pšenice hodnocené jako odolné ke všem sledovaným patogenům, tj. odrůdy s kombinovanou rezistencí (triple rust resistance) byly Cecilius, Skif, RGT Sacramento, Fakir, Campesino, Sheriff a LG Dita. Průměrné hodnocení napadení ozimých odrůd rzí plevovou bylo 7,6, rzí travní 6 a rzí pšeničnou 4,7.

Průměrné hodnocení rezistence jařin je pro rez plevovou nižší (6,7) než u ozimých odrůd zejména kvůli zařazení náchylných odrůd Vánek a Rufia do souboru. Odrůdy nesoucí kombinovanou rezistenci ke všem třem patogenům jsou Toccata a Pexeso.

Tyto a další informace přináší článek Mgr. Aleny, Hanzalové, Ph.D., z VÚRV zveřejněný v časopise Úroda (11/2020).*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down