Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v průběhu roku 2016 celkem 45 159 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů. Počet kontrol tak meziročně vzrostl o 3,85 %.
SZPI o tom informovala v tiskové zprávě. Dodává, že z tohoto počtu inspektoři SZPI vykonali 26 292 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 10 114 vstupů do provozoven společného stravování, 8968 vstupů ve výrobě potravin, 2352 kontrol ve velkoskladech, 1063 v prvovýrobě, 834 v celních skladech a 1068 v ostatních místech (např. při přepravě apod.).
Inspektoři SZPI provedli celkem 450 kontrol přímo zaměřených na internetový prodej potravin u 213 kontrolovaných osob. Kontroly SZPI se v rostoucí míře zaměřují i na kontrolu potravin nabízených či propagovaných na sociálních sítích, jako je například Facebook či Twitter.
V loňském roce SZPI kontrolou zjistila celkem 4233 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků. Nejvíce nevyhovujících šarží inspektoři odebrali v maloobchodní síti – celkem 3763.
Z hlediska země původu inspekce v loňském roce zjistila nejvyšší míru pochybení u potravin dovážených z tzv. třetích zemí, u kterých nevyhovělo požadavkům národních nebo evropských předpisů 30,8 % hodnocených šarží. U potravin původem ze zemí EU nevyhovělo 25,8 % kontrolovaných šarží, tuzemské potraviny nevyhověly v 17 %.
Mezi nejproblematičtější komodity z hlediska kontrolních výsledků patřily čokolády a cukrovinky, (62,6 % nevyhovujících šarží z kontrolovaných, jedná se typicky o jakostní prohřešky), dehydratované výrobky (56,1 %, jakost), zmrzliny a mražené krémy (41,2 %), vína (39,1 %), mléčné výrobky (37,9 %), nealkoholické nápoje (33,7 %) a med (30,9 %).
Kontroly v roce 2016 potvrdily tradičně vysokou úroveň českých výrobců a tuzemských potravin, uvádí SZPI.
V roce 2016 bylo pravomocně skončeno 2876 správních řízení vedených s provozovateli potravinářských podniků, v nichž byly uloženy pokuty v celkové výši 127 429 500 Kč.*