06.10.2014 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hybridy vhodné pro výrobu bioplynu

Pro ziskovou výrobu bioplynu je kukuřice nepostradatelná a samotný výběr hybridu pro výrobu bioplynu má svá specifika. Je zaměřen zejména na maximální výnos sušiny a výtěžnost metanu z hektaru. Mezi rozhodující kritéria patří také ranost a výkonnost hybridu, výnosová jistota, ale svůj význam má i velikost podniku a celková plocha kukuřice pěstované na siláž.

„V České republice je 344 zemědělských bioplynových stanic s instalovaným výkonem 266,2 MW a v Německu jich je 7800 s instalovaným výkonem 3500 MW,“ řekl přítomným Ing. Josef Maňásek, Ph.D., z KWS OSIVA s. r. o. na akci věnované energetickým plodinám ve Švábenicích. Jak dále zmínil, plocha všech energetických plodin na bioplyn u nás zaujímá 90 tis. ha, z toho kukuřice na energetické účely mezi 55 až 70 tis. ha. V Německu se energetické plodiny pěstují na jednom milionu ha, z toho 820 tis. ha patří energetické kukuřici. ČR je možné porovnávat se SRN, protože podíl zemědělské a orné půdy z celkové plochy ČR a SRN je velmi podobný. „Podíl kukuřice pěstované v České republice na energetické účely z celkové plochy kukuřice činí 23,86 % a v Německu 32,93 %, nicméně podíl z celkové plochy orné půdy u nás má kukuřice 3,14 %, ale v sousedním Německu 6,94 %, což je více než dvojnásobné zastoupení,“ upřesnil. „Při šlechtění jsou naším cílem hybridy s vysokým výnosem celkové sušiny. Čím vyšší je výnos sušiny biomasy z hektaru, tím vyšší je výnos metanu z hektaru a celková ekonomičnost bioplynového zařízení,“ dodal Ing. Maňásek.

Návštěvníci polního dne si prohlédli energetické hybridy kukuřice a čiroku KWS. Raný až středně pozdní silážní sortiment kukuřice byl doplněn raným a středně raným sortimentem čiroků. Po celý den si mohli při rozborech ověřit kvalitu vzorků vlastní zelené kukuřice v mobilní laboratoři Agri NIR, čehož využily desítky účastníků. Z hybridů s FAO do 270 si prohlédli Figorinio, který se řadí k nejranějším ze sortimentu, dále dvouliniový Barros, který pochází ze speciálního šlechtění kukuřice pro výrobu bioplynu, silážní Cassilas, KWS 5133 ECO, hybrid Fernandez s FAO 270 upoutal na první pohled návštěvníky polního dne svojí výškou. Ing. Románková ho doporučila zařadit mezi hybridy, které se sklízí jako první, protože jde o rovnoměrně zrající hybrid.

Hybridy s FAO nad 270 reprezentuje Agro Vitallo (FAO 280), který je i podle výsledků ÚKZUZ vůdčím hybridem středně raného sortimentu, Atletas (FAO 280), který každoročně dosahuje stabilních výnosů silážní hmoty, tříliniový hybrid Atletico s FAO 280, Simao s FAO 310, Pesandor a Cannavaro s FAO 350, který se hodí zejména do do kukuřičné a teplé řepařské oblasti.*

Další informace budou zveřejněny v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down