Silážováním uchováváme energetickou složku krmné dávky. Kukuřičná siláž má vysoký výnos biomasy i vysokou výživovou hodnotu. Významná je kombinace dobře stravitelné vlákniny z rostlinné hmoty a vysoký obsah škrobu v klase. Nezanedbatelným přínosem v krmné dávce krav je i suma NL, zvláště pro vysokoužitkové dojnice v laktaci. Jejich krmná dávka obsahuje 2/3 celkového množství objemného krmiva právě kukuřičné siláže. Zlepšuje tak příjem krmiva zvířaty, podporuje mléčnou užitkovost i reprodukci a přírůstky hmotnosti.
Klíčovým faktorem úspěchu je správný termín sklizně. Kukuřice se sklízí, když sušina celé rostliny dosahuje 30 až 35 %. To obvykle odpovídá období, kdy jsou zrna ve fázi až těsně před tvrdou zralostí a stonek s listy zasychají. Vystihnout správnou dobu sklizně je čím dál tím větší „kumšt“. Před deseti lety jsme měli strach, že nám porosty v září spálí první mrazíky. Nyní naopak bojujeme stále častěji se suchem. Sklizeň se přesunula v nejteplejších oblastech republiky již do poloviny srpna. Pokud je kukuřice příliš suchá (jako hmota z loňské sezóny), hůře se utužuje a zůstává v ní vzduch, hrozí plesnivění, zhoršuje se příjem siláže zvířaty. V opačném případě, kdy je hmota příliš mokrá (méně než 29 % sušiny), může dojít k nežádoucímu kvašení. Správný kvasný proces může být také negativně ovlivněn velkým zaplevelením porostů.
Kukuřice se sklízí řezačkou na délku řezanky 0,8–1,8 cm. Přičemž platí, že čím je vyšší sušina hmoty, tím musí být kratší řezanka. Výška strniště by se měla řídit celkovou délkou rostlin a to 15–17 cm na 1 m rostliny. Výhodou toho přístupu je, že na poli zůstane nejhůře stravitelná část rostliny s divokým mikrobiálním osídlením. Také nesklízíme mechanické nečistoty a získáme tak hodnotnější krmivo.
Neméně důležité je také rozbití zrna. Zvířata tak lépe využijí škrob. Celoroční snažení může být nedodržením tohoto parametru znehodnoceno. Zrno v řezance je potřeba rozbít na zhruba 10 kousků (pro představu). Servis a seřízení řezačky jsou vždy velice důležité a efekt je okamžitý. Kvalitu rozbití zrna snadno zkontrolujete namočením čerstvé řezanky do vody. Zrno je těžší, spadne dolů a můžeme si ho tak velice snadno prohlédnout a použít jako kontrolu seřízení řezačky.
Nařezaná hmota se co nejrychleji odveze do silážní jámy, kde se po vrstvách asi 10–15 cm pečlivě utužuje. Cílem je vytěsnit vzduch z hmoty. Práce na jámě je činnost, které se musí přizpůsobovat rychlost sklizně i produkce z řezačky. Silážní inokulanty mají za úkol rychle snížit pH hmoty pod 4, aby nedošlo k nežádoucímu divokému kvašení, které přináší ztráty na kvalitě i živinách. Rozhodně není vhodné šetřit na konzervaci siláže, kterou plánujeme zkrmovat až v létě příštího roku.
Zakrývání jámy by mělo následovat nejdéle dvě hodiny po poslední dávce kukuřičné řezanky. Povrch zakryjeme transparentní fólií a pak plachtou bílé barvy na povrchu. Ta odráží sluneční paprsky a nezvyšuje se druhotně teplota hmoty. Plachta se zatíží například panelem, pneumatikami nebo pískem v sáčcích. Pak bude hmota kvalitní v celém profilu. Kukuřičnou siláž nebo CCM uskladněnou ve vaku je vhodné umístit na zpevněnou plochu z důvodu možného napadení hlodavci nebo divočáky. Zrno je pro ně velice lákavé a aromatické. Ztráty pak mohou být značné.
Fermentace probíhá v anaerobním prostředí, kdy dochází k mléčnému kvašení. Celý proces trvá asi 4–6 týdnů, poté je možné siláž postupně odebírat. Z hlediska zmazovatění a stravitelnosti škrobu je ideální kukuřičnou konzervu otevírat nejdříve po 4 měsících, tedy začátkem následujícího roku. Neméně důležité je i kvalitní odebírání hmoty a udržování pořádku na jámě. Na každém krmném voze by měl krmič vozit lopatu a čelo jámy by měl minimálně jednou denně udržovat v čistotě bez napadaných zbytků (v létě po každém krmení). Pokud je potřeba povrch jámy skrývat, je dobré dodržovat jednoduché pravidlo skrývání vždy jednou za 2–3 dny. To znamená v pondělí, ve středu a v pátek na celý víkend. V úterý a ve čtvrtek je nutné provést kontrolu pořádku na jámě vedoucím pracovníkem.
Při stanovení optimální doby sklizně vám budeme k dispozici i letos. Budou probíhat polní a svozové dny v našich regionech ve stejné frekvenci, jak jste zvyklí z minulých let. j
Ing. Vladislava Jáchimová,
odborná poradkyně pro výživu zvířat,
Foto archiv firmy
*