Brambory představují třetí nejvýznamnější potravinářskou plodinu na světě a jsou velmi výživnou potravinou s vysokým obsahem důležitých živin. To je činí perspektivní zejména v rozvojových zemích. Jejich pěstování však komplikuje vysoká náchylnost k mnoha chorobám a škůdcům, což vyžaduje časté chemické ošetření. Informuje o tom BIOTRIN, z. s. – spolek pro podporu a rozvoj biotechnologií.
Editací genomu k odolnějším odrůdám
Švédští výzkumníci však nyní úspěšně použili technologii editace genomu CRISPR/Cas9 k vytvoření odolnějších odrůd brambor. Pomocí vyřazení jednoho genu (StDMR6-1) získali mutantní linie, které ve čtyřletých polních testech prokázaly zvýšenou odolnost proti třem závažným chorobám brambor: plísni bramborové, alternariím a strupovitosti hlíz. Navíc tyto upravené rostliny lépe snášely sucho a zasolení půdy. Zásadní je, že zvýšená odolnost se dosáhla bez negativního dopadu na výnos a kvalitu hlíz. Tento výzkum tak otevírá cestu k udržitelnějšímu pěstování brambor s menší závislostí, uvádí zpráva.
Brambory méně náchylné ke stresům
- organismus: brambory
- nová vlastnost: současná odolnost k více stresům
- zacíleno na: pěstitele
- technika vzniku: CRISPR/Cas9
- povoleno v EU: ne
Více na: Brambory méně náchylné ke stresům