Pšenice setá představuje nejpěstovanější plodinu na našem území. V České republice se její výměra dlouhodobě pohybuje kolem 800 000 hektarů. V porovnání s minulostí se rapidně zvýšily výnosy. Část produkce se každoročně vyváží, především do okolních zemí.
Množství informací především z oblasti pěstování a šlechtění pšenice zaznělo na semináři s názvem Pšenice 2024, problémy současné doby a výhled do budoucnosti, který proběhl loni na půdě Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i. (VÚRV), v Praze. Zúčastněné na tradiční konferenci přivítala Ing. Jana Chrpová, CSc., z VÚRV, která celý seminář také moderovala. V úvodu promluvil i ředitel instituce RNDr. Mikuláš Madaras, Ph.D. Píše o tom Ing. Hana Honsová, Ph.D., v Úrodě č. 2/2025.
Vývozní obilovina
Ing. Zdeněk Trnka z Ministerstva zemědělství zdůraznil, že pšenice na trhu s obilovinami v ČR představuje zcela dominantní plodinu, a to s více než šedesátiprocentním podílem. Důvody stabilně vysokého zájmů našich zemědělců o pěstování pšenice spočívají především v docilování dlouhodobě dobrých výnosů i při výkyvech počasí v různých ročnících. Jde o plodinu poměrně nenáročnou, s jednoduchou agrotechnikou. Ing. Trnka uvedl, že v produkci pšeničného zrna je naše republika zcela soběstačná. V České republice se každým rokem vyprodukuje větší množství, než představuje domácí spotřeba.
Pšenice představuje významnou vývozní komoditu. Každoročně se z ČR vyvezou více než dva miliony tun. Pšeničné zrno od nás putuje především do sousedních států. K hlavním odběratelům patří Německo, Polsko a Rakousko.
Výnosy pšenice se v porovnání s minulostí výrazně zvýšily a jdou stále nahoru. Stalo se tak díky značnému pokroku ve šlechtění. Za necelých sto let se výnosy pšenice na našem území zvýšily asi třiapůlkrát, uvádí autorka.*
Úvodní foto: Díky šlechtění se výnosy pšenice každoročně zvyšují o zhruba jedno procento Foto Hana Honsová