21.10.2024 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Regulace drenáží přináší pozitiva

Jednu z Cen ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek za rok 2024 obdržel doc. Ing. Zbyněk Kulhavý, CSc., s týmem spoluřešitelů. Ministr ocenil certifikovanou metodiku Snižování zátěže povrchových vod zdroji plošného zemědělského znečištění při uplatnění regulace drenážního odtoku na stavbách zemědělského odvodnění. Doc. Kulhavý z VÚMOP, v. v. i., nám hlavní body výzkumu přiblížil v rozhovoru. Vyplývá z něj, že regulací drenáží lze zlepšit hospodaření s vodou, zvýšit výnosy a eliminovat znečištění vod.

Co vedlo váš tým k vypracování uvedené metodiky?
Iniciátorem byl projekt, který si zadávalo Povodí Vltavy, ve kterém jsme řešili znečištění povrchových vod. Skládal se z části věnované povrchovému odtoku a erozi půdy a z části věnované podzemním zdrojům vod, což jsou zejména vody drenážní. Navazujícím projektem jsme chtěli doložit efekty regulace a poukázat na možnost adaptovat odvodňovací stavby například na klimatickou změnu, lepší hospodaření s vodou, ale také na zlepšení její jakosti. V podmínkách České republiky je odvodněno asi 1 200 000 hektarů, tedy čtvrtina zemědělského půdního fondu, a část lze upravit tak, aby se zlepšila jakost vod drobných toků nebo vodních nádrží.

Liší se míra odvodnění pozemků v ČR od ostatních států v Evropě?
Řekl bych, že patříme mezi průměr. Jsou státy, u kterých je evidována větší plocha odvodnění nejenom z hlediska podílu k ploše státu nebo k ploše zemědělského půdního fondu, ale i v absolutní hodnotě. Podle údajů, které poskytuje Mezinárodní komise pro závlahy a odvodňování (ICID), není Česká republika z tohoto pohledu výjimečná.

Mohou zemědělci na poli s regulovanou drenáží očekávat zvýšení výnosu?
V našem projektu jsme se výnosům příliš nevěnovali, pozitivní efekt je v literatuře prokázaný. Například v projektu doktorky Renaty Placatové, která ho řešila v Řisutech, se například výnos v letech 2021 až 2023 zvýšil o 14 až 25 %. Regulace drenážního otoku je vlastně závlahově odvodňovací stavba. Zvýšíme-li hladinu podzemní vody, kapilárním vzlínáním dotujeme kořenový bal vodou odspodu. To je jeden efekt, který zvyšuje výnos. Druhý spočívá v tom, že zadržením půdního roztoku umožníme plodinám, aby déle čerpaly živiny v něm obsažené. Zvýšení výnosu bude záležet také na plodině a přírodních podmínkách.

Celý rozhovor najdete v Úrodě č. 1/2024.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down