30.09.2024 | 05:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zhodnotili bramborářskou sezónu

Ve výzkumné stanici Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s. r. o., ve Valečově proběhl již 32. ročník workshopu a polního dne s názvem Ochrana brambor. Úvodního slova se ujal ředitel Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod (VÚB) Ing. Jaroslav Čepl, CSc., který mimo jiné hovořil o podpůrných programech. Detailněji toto téma rozebral předseda Českého bramborářského svazu Ing. Josef Králíček. Upozornil, že podpůrné programy můžeme rozdělit do dvou kategorií. První jsou řešeny na základě schváleného strategického plánu (hrazeno ze zdrojů EU). Brambor se týkají platby na brambory na produkci škrobu a integrovaná produkce konzumních brambor plus sektorové intervence, tedy podpora dané plodiny přes organizace producentů. Druhá oblast podpor je hrazena z domácích zdrojů a patří mezi ně režim jakosti Q CZ pro konzumní brambory.

Přes prvotní naděje průměrný rok

Místopředseda ČBS Ing. Vlastimil Rasocha zrekapituloval letošní pěstitelskou sezónu, která měla naběhnuto k rekordním výnosům. Celkový výnos sice podle Ing. Rasochy nebude špatný, ale bude se pohybovat spíše kolem průměrných hodnot. Farmářské ceny se podle něj zastavily na 5 Kč/kg, postupně se dá očekávat cenový nárůst.

Choroby a škůdci podle lokality

Srážky v letošním roce až do července přicházely relativně pravidelně a vyvolaly několik period příznivých pro vznik plísně bramboru (první na jižní Moravě již 6. 6., dále polovina července a polovina srpna). Podle Ing. Ervína Hausvatera, CSc., z VÚB byly ale markantní rozdíly v rámci České republiky. Nejvíce se tato choroba prosadila na Pelhřimovsku, části Jihlavska, na jižní a severní Moravě, či v Polabí. Lokalita Valečov zůstává již třetím rokem s minimálním výskytem plísně.

Na některých lokalitách se mohly vyskytnout ve větší míře také alternariové skvrnitosti (od počátku července), z tohoto pohledu je vhodné používat směsné přípravky s účinností jak na plíseň, tak alternarie.

Ze škůdců Ing. Petr Doležal, Ph.D., z VÚB hovořil o mandelince a mšicích. Výskyt mandelinky bramborové byl podle něj průměrný, na lokalitě Žabčice, kde probíhaly pokusy, spíše nižší. V ochraně proti mandelince vycházejí nejlépe dvě skupiny přípravků – diamidy (Benevia a Coragen 20 SC) a spinosiny (SpinTor). Na přenašeče viróz, mšice, mají v současné době pěstitelé k dispozici reálně tři přípravky. Z pokusů na lokalitě Valečov v letošním roce vycházel nejlépe přípravek Mospilan MIZU 125 SL, (acetamiprid ve vyšší dávce než Mospilan 20 SP), dále Sivanto Energy (deltamethrin, flupyradifurone) a Movento 100 SC (spirotetramat). Zajímavých výsledků dosáhli odborníci v pokusech s přípravkem Oroganic na bázi pomerančové silice, který ale není v použité dávce 3,2 l/ha registrován do brambor. Chybí ale razantní přípravky (chybí registrace minerálních olejů). Na pozemcích Výzkumné stanice Valečov zkouší také alternativní pokusy se slaměným mulčem, díky kterému dochází k výraznému poklesu náletu mšic celkově i nejdůležitější mšice broskvoňové.

Účinně proti plevelům

Na účinnost herbicidů proti plevelům v bramborách se zaměřil Ing. Pavel Kasal, Ph.D., z VÚB. Preemergentní ochrana proti plevelům je v současné době založena na osmi účinných látkách. Aplikace těchto přípravků vykázaly v letošním roce vysokou účinnost na hodnocené plevelné druhy – violku, kakost, rozrazil a merlík. Ing. Kasal také pěstitelům připomněl, že metribuzin, který je prozatím základem preemergentní ochrany, v příštím roce pravděpodobně končí. U postemergentních aplikací byly ověřovány dvě varianty – Titus (rimsulfuron) a Basagran (bentazon) s velmi nízkou účinností. Účastníci workshopu si také mohli prohlédnout kypřič hrůbků Varior 600 a následně po semináři odrůdové pokusy (200 odrůd) ve variantách bez ošetření a s ošetřením klasickým fungicidním sledem proti plísni bramboru a alternariovým skvrnitostem a další pokusy. V rámci přednášky Ing. Milan Čížka, Ph.D., z VÚB zazněla důležitá informace – brambory jsou z dlouhodobého hlediska rentabilní plodinou.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down