26.09.2024 | 04:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ústav letos zaznamenal úspěšný rok

O výsledcích činnosti Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., a nadcházejících změnách se hovořilo na dožínkách, které instituce uspořádala. Ředitel ústavu RNDr. Mikuláš Madaras, Ph.D., poděkoval všem za práci, která slouží k prospěchu nejen ústavu, ale celé společnosti.

„Úrodou z naší práce jsou nové poznatky, technologie, odrůdy, postupy, které přinášejí užitek nebo posouvají vědecké poznání zase o kus dále,“ uvedl RNDr. Madaras. Dotkl se i připravovaného slučování trojice ústavů.

Úspěšný rok

Ředitel Madaras připomněl, že ústav má letos za sebou řadu úspěchů. Pracovníci týmu Integrovaná výživa rostlin Ing. Helena Kusá, Ph.D., a Ing. Pavel Růžek, CSc., získali Cenu ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje (1. místo). Obdrželi ji za metodiku Půdoochranné postupy při pěstování brambor na svažitých pozemcích. Ocenění Zlatý klas s kytičkou získal doc. Ing. Roman Pavela, Ph.D., za přípravek Rock Effect New. Doc. Pavela byl také kalifornskou společností ScholarGPS zařazen do mezinárodního seznamu vysoce hodnocených vědců. Patří podle něj mezi 0,05 % nejlepších vědců na světě. Jedničkou je v oboru „Industrial crop“, v oboru „Environmentally friendly“ obsadil 20. místo.
Rada vlády za vědu a výzkum pak ocenila výsledky z roku 2022. Výsledky na úrovni „jedna“ získala Ing. Dagmar Janovská Ph.D., za publikaci která přináší vhled do procesu domestikace pohanky. Dále doc. RNDr. Pavel Saska, Ph.D., za publikaci, která poskytuje nové poznatky týkající se populační ekologie hmyzu. O odrůdy z ruzyňského šlechtění je velký zájem v zahraničí, například v Itálii. V letošním roce pak ústav řeší více než 80 výzkumných projektů, shrnul RNDr. Madaras s tím, že to vše potvrzuje kvalitu jejich výzkumu.

Celý text přinese týdeník Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down