20.09.2024 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ukázali osinaté i klasické pšenice

Novinky v oblasti odrůd ozimé pšenice včetně osinatých materiálů představil na výstavě Naše pole SELGEN, a. s. Kromě nich si návštěvníci mohli prohlédnout i vyváženou směsku ozimého tritikale a pelušky s výborným odplevelovacím efektem, vhodnou pro silážní využití.

Novou odrůdou ozimé pšenice je Luxus (pekařská kvalita A), uvedl zástupce společnosti Selgen Ing. Aleš Vymětal. Tuzemskou registraci získala letos v květnu, společnost uvádí, že se jedná o odrůdu se stejnou raností jako má Julie, s velmi vysokou mrazuvzdorností a střední odolností vůči poléhání. Je tolerantní k předplodině a pozdnímu výsevu. Má vyrovnaný zdravotní stav.
Novinkou je také ozimá pšenice Hobby (B), podle Ing. Vymětala při vhodném hnojení dokáže poskytnout kvalitu A. Je kratší, s dobrým zdravotním stavem a dobrou mrazuvzdorností. Poskytuje vysoký výnos. Z údajů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského vyplývá, že výnos zrna v neošetřené variantě pěstování v kukuřičné oblasti byl dokonce velmi vysoký.
K zavedeným odrůdám patří vysoce výnosná odrůda Julie (E), která byla registrována v roce 2014 a letos jí byla registrace prodloužena. Dále Illusion (A) se stabilní potravinářskou jakostí a vysoce výnosný Kalbex (C), vhodný pro výrobu sušenek a oplatků.

Osinaté novinky

Na výstavě si mohli návštěvníci prohlédnout novou osinatou odrůdu ozimé pšenice Ampleur (B) s dobrým zdravotním stavem a mrazuvzdorností. Společnost Selgen k ní uvádí, že je zdravá, raná, s krátkým stéblem. Poskytuje stabilní vysoký výnos a vysoký obsah N-látek. Druhou osinatou novinkou je Foxx (A). Ing. Vymětal uvedl, že se jedná o nejprodávanější osinatou pšenici v Německu v roce 2023. Disponuje vysokým obsahem N-látek, dobrým zdravotním stavem a střední odolností vůči poléhání.
K novým materiálům patří také ozimý víceřadý ječmen Avantasia s rezistencí vůči viru žluté mozaiky ječmene (Barley yellow mosaic virus; BaYMV) typu 1 a 2, uvádí Selgen. Odrůda poskytuje velmi vysoký výnos.

Směska s mnoha přednostmi

Společnost Selgen na jedné z parcelek prezentovala ozimou směs pro silážní účely, která byla složena z ozimé pelušky Arkta (90 kg/ha) a ozimého triticale Brehat (90 kg/ha). Peluška je výrazně mrazuvzdorná a má na podzim dobrý start, upozornil Ing. Vymětal a dodal, že má výrazný odplevelující účinek, což bylo vidět na odsekané části. Jeho kolega Ing. Jiří Kunte doplnil, že je vhodná před kukuřici, ale spíše před čirok. Před kukuřici se se sklízí poměrně mladá, pokud by následoval čirok, nechává se směska dozrát do maximálního množství hmoty a optimální zralosti pro silážování. „Předplodinová hodnota je dokonalá,“ uvedl Ing. Kunte s tím, že kukuřice setá po této směsně o tři týdny později oproti konvenčním zásevům dokázala dohnat plochu setou v konvenčním termínu.
Kombinace Arkty a Brehatu je podle něj nejlepší variantou z řady vyzkoušených kombinací. Tritikale s peluškou vytváří vyrovnaný porost a navzájem si příliš nekonkurují. Výhodou také je, že ve směsce se hůře daří mšicím, které méně napadají luskovinu. Ing. Kunte také prozradil, že spolu s firmou AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby, s. r. o., testují odrůdy luskovin v různých kombinacích s obilninami. Podstatné je, aby si byly plodiny výškou a raností podobné a dozrávaly ve stejném termínu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down