20.09.2024 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slibný vývoj u „bezlepkové“ pšenice

Vědcům z Institutu pro udržitelné zemědělství a Baskické univerzity ve Španělsku podařilo využít potenciál editace genů pomocí technologie CRISPR-Cas9 a vytvořit pšenici s nízkým obsahem lepku, respektive s takovým lepkem, který by neměl vyvolávat nežádoucí imunitní reakci organismu u některých lidí. Výsledek práce vidí vidí tým pod vedením Dr. Susany Sánchez-Leónové jako důležitý krok ve využití CRISPR/Cas k vývoji bezlepkové pšenice.

Významná potravina i alergen

Pšenice je jednou z nejrozšířenějších pěstovaných plodin a slouží jako základní potravina pro miliony lidí. Klíčovou složkou pšenice je lepek, složitá skupina bílkovin, která zahrnuje α/β-, γ- a ω-gliadiny. Zatímco pro většinu lidí je lepek neškodný, u jedinců s celiakií (CD), neceliakální citlivostí na pšenici (NCWS) a potravinovými alergiemi zprostředkovanými IgE může lepek způsobovat zdravotní problémy, které mohou vyžadovat zařazení bezlepkových potravin do jídelníčku. Celkově mohou tyto patologie postihnout až 13 % populace, upozorňuje studie, která vyšla v časopisu Journal of Experimental Botany.
Vědci použili multiplexování CRISPR/Cas k zavedení cílených mutací do genů γ- a ω-gliadinu pšenice, aby vytvořili linie s deficitem jedné nebo obou imunogenních gliadinových frakcí současně. Vytvořili 59 modifikovaných linií pšenice, z nichž 20 vykazovalo mutace v cílových genech. Ty byly zděděny potomstvem a obsah lepku klesl až o 97,7 %. Při křížení s jinými CRISPR liniemi se sníženým obsahem α-gliadinů tyto linie produkovaly velmi nízký až žádný obsah (problematického) lepku. V budoucnu chtějí vědci provést stimulační testy s mononukleárními buňkami periferní krve, aby získali přehled o imunogenní odpovědi u pacientů s CD a NCWS.*

Další informace najdete na www.trvaleudrzitelnezemedelstvi.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down