20.09.2024 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vliv prostředí a technologie pěstování na kvalitu zrna ozimé pšenice

V letech 2016–2018 byl v agrotechnických pokusech na třech lokalitách (Kroměříž – oblast řepařská, Trutnov – oblast bramborářská a Žabčice – oblast kukuřičná) sledován vliv technologie pěstování na výnos a kvalitu zrna pšenice. Celkem osm odrůd – Julie (E), Matchball (A), RGT Reform (A), Rivero (B), Tobak (B), Gordian (B), Arkeos (CK) a Lear (CK) – bylo pěstováno čtyřmi různými technologiemi, lišícími se výsevkem, hnojením, aplikací morforegulátorů a fungicidů. Hodnocen byl výnos a parametry související s výnosem, kvalita sklizeného zrna a také obsah živin v rostlinách v průběhu vegetace.

Výsledky druhého okruhu testování

Vzhledem k rozsáhlosti výsledků je hodnocení rozděleno do tří samostatných částí, tento článek je druhý v pořadí a je zaměřen na kvalitu zrna. Technologie pěstování nejvíce ovlivňovala obsah bílkovin a lepku, nejméně číslo poklesu a objemovou hmotnost. Lokalita a ročník nejvíce ovlivnily obsah lepku, bílkovin a objemovou hmotnost, naopak nejméně byl prostředím ovlivněn sedimentační index. Vliv technologie pěstování na kvalitu zrna se lišil v závislosti na lokalitě, vyšší intenzita se více projevila na lokalitě s nižší přirozenou úrodností půd a méně příznivými klimatickými podmínkami. Výsledky týkající se výnosu byly uveřejněny v článku v časopise Úroda 8/2023, podrobné výsledky k aktuálnímu tématu přináší říjnové vydání časopisu Úroda (10/2024) v článku RNDr. Ivany Polišenské, Ph.D., a kolektivu ze společnosti Agrotest fyto, s. r. o., Kroměříž a Mendelovy univerzity v Brně.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down