05.08.2024 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zhodnotili pokusy s řepkou v Červeném Újezdě

Pro sklizeň v současné sezóně pěstitelé řepky olejky v České republice zaseli o něco více než 344 tisíc hektarů, což představuje meziroční pokles v porovnání s téměř 380 tisíci zasetých hektarů v předešlé sezóně. Meziroční snížení výměry dosáhlo téměř 36 tisíc hektarů.

Ke kladům patří skutečnost, že i pozdě seté porosty se přes mírnou zimu většinou zlepšily. Na jaře ale v některých oblastech ČR, například ve Středočeském kraji a v části západních Čech panovalo velké sucho, což se na řepce negativně odrazilo.
Mnozí pěstitelé se loni na podzim potýkali s potížemi při zakládání porostů. Na poli Výzkumné stanice České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze v Červeném Újezdě na Praze-západ se podařilo řepku v pokusech zasít začátkem posledního srpnového týdnu. Píše o tom Ing. Hana Honosvá, Ph.D., v Úrodě č. 6/2024.

Počasí řepce neprospělo

Vzcházení a vývoj porostů řepky v pokusech na podzim 2023 ovlivnilo teplé a suché září, po které následoval teplý a suchý říjen. Při odběrech rostlin začátkem října se ukázalo, že trpěly nedostatkem dusíku, fosforu i draslíku. V podmínkách teplého podzimu se v porostech řepky rozmnožili škůdci.
Po ochlazení na přelomu listopadu a prosince následovaly teplé Vánoce i Silvestr. Další chladno přišlo od 7. do 22. ledna. Od listopadu do ledna panovalo v Červeném Újezdě chladné počasí celkem 28 dní.
I přes veškerá úskalí nakonec byly rostliny řepky před nástupem dobře vyvinuté se silnými kořenovými krčky, a tak bez problémů přezimovaly. Během zimy řepka vyčerpala živiny z půdy, proto bylo potřeba na jaře co nejdříve začít hnojit.
Na pokusném pozemku v Červeném Újezdě proběhl začátkem května polní den s názvem „Den plný poznatků“, na kterém se příchozí seznámili s 55 odrůdami řepky a měli možnost porovnat i různé pěstitelské technologie, například s ověřováním různého hnojení, fungicidů nebo insekticidů, připomíná autorka.*

Úvodní snímek: Odrůdy řepky představil Ing. David Bečka, Ph.D. Foto Hana Honsová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down