02.08.2024 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bakterie proti houbovým chorobám

(dab) – V minulém roce byla v Evropské unii úspěšně obnovena po několikaletém procesu registrace účinné látky biologických mořidel Cerall, Cedomon a Cedress. Jedná se o bakterii Pseudomonas chlororaphis, kmen MA342. Přípravky se využívají například při moření obilnin.

Informovala o tom v tiskové zprávě nizozemská firma Koppert. Dále uvádí, že je jedinou společností v Evropě, která nabízí účinné biologické (mikrobiální) řešení proti houbovým chorobám obilovin přenášeným osivem, konkrétně přípravek Cerall. Moření osiva tímto přípravkem ho nejen chrání proti chorobám jako je fuzarióza a mazlavá sněť pšeničná, ale podporuje také růst a vývoj mladých porostů obilovin až do fáze pátého listu.

Tlumí růst hub

Společnost uvádí, že bakterie Pseudomonas chlororaphis MA342 produkuje metabolity, které mají přímý inhibiční účinek na běžné houbové choroby. Po namoření osiva zůstává při skladování v suchu neaktivní. Po výsevu pak půdní vlhkost způsobí, že se bakterie probudí z klidové fáze a začnou se množit. Rostou kolem zrn a prvních kořínků a soutěží s přítomnými patogeny o prostor a výživu. Pokračují také v uvolňování těch metabolitů, které dále oslabují růst hub.

Kromě toho způsobí, že rostlina spustí obranné reakce, které následně také zabrání patogenům úspěšně infikovat mladou rostlinu. Kromě schopnosti bojovat proti chorobám mají bakterie v přípravku Cerall i silný podpůrný účinek na růst. Stimulují vzcházení semenáčků a pomáhají rostlině vyrovnat se s abiotickými stresovými faktory, jako je například sucho. Tímto způsobem Cerall zajišťuje výrazné zvýšení výnosu, uvádí Koppert v tiskové zprávě.*

Další informace najdete na www.trvaleudrzitelnezemedelstvi.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down