Potravinová bezpečnost je jednou z nejdůležitějších priorit, což znamená dostatek kvalitní produkce pro přednostní zásobování našich obyvatel. V předchozích letech, za minulého režimu jsme si nedostatek základních potravin vůbec nepřipouštěli, a to i přesto, že v některých základních potravinách nebyla Česká republika plně soběstačná (např. ve vepřovém masu, v zelenině, ovoci apod.). Pro obiloviny však toto neplatilo a stále ani neplatí, neboť míra soběstačnosti se v současné době pohybuje vysoko nad 100 % a vykazuje hodnoty ve výši 140–165 %.
Osevní plochy
Osevní plocha pšenice celkem podle soupisu osevních ploch ČSÚ k 31. 5. 2023 proti předchozímu roku 2022 poklesla o 36,7 tis. ha (tj. 4,3 %) a dosáhla výměry 817,8 tis. ha. Toto meziroční snížení osevních ploch způsobila jak ozimá pšenice, tak také jarní pšenice. Jejich osevní plochy poklesly o 22,6 tis. ha (tj. o 2,8 %) na 779,0 tis. ha u ozimé pšenice a o 17,5 tis. ha (tj. o 33,2 %) na 35,3 tis. ha u jarní pšenice. V roce 2023 se poprvé sledovala i osevní plocha pšenice tvrdé, která dosáhla výměry 3,5 tis. ha.
Přesto ozimá pšenice v roce 2023 i nadále zůstala naší nejrozšířenější pěstovanou plodinou. Důvody stability pěstování pšenice spočívají především ve výnosové jistotě s možností exportu a možnosti případné nabídky do intervenčního nákupu.
Výroba
Na základě definitivní sklizně podle ČSÚ k 23. 2. 2024 byla stanovena produkce pšenice v ČR ze sklizně v roce 2023 v množství 5262,4 tis. tun. Z tohoto množství je 5106,9 tis. tun ozimé pšenice (tj. 97,0 % celkové výroby), 136,2 tis. tun jarní pšenice (tj. 2,6 % z celkové výroby) a 19,2 tis. tun pšenice tvrdé (tj. 0,4 % z celkové výroby). Celková výroba pšenice vzrostla proti skutečnosti předchozího roku o 73,7 tis. tun, tj. o 1,4 %. Toto navýšení vyplývá především ze zvýšené produkce ozimé pšenice o 168,4 tis. tun, tj. o 3,4 %.
Na zvýšení výroby pšenice v roce 2023 se podílel především nárůst hektarového výnosu u ozimé pšenice. Proto pšenice i nadále zůstává na našem trhu s obilovinami zcela dominantní plodinou, která tvoří 65,8 % nabídky všech obilovin.
Tyto a další informace k tématu naleznete v příloze Pšenice, která vychází společně se srpnovým vydáním časopisu Úroda (8/2024). Článek připravil Ing. František Kůst, externí pracovník MZe.*
Úvodní fotografie: Foto František Kůst