29.02.2024 | 04:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová položka v NBT knihovně – Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinu

Lysin je esenciální aminokyselina, kterou si naše tělo neumí samo vytvářet, a proto je nezbytné ji získávat z potravy. Vzhledem k důležitosti lysinu pro lidské zdraví se vědci snaží vytvořit kukuřici s jeho zvýšeným obsahem. Informuje o tom aktualita spolku pro podporu a rozvoj biotechnologií – BIOTRIN, z. s.

Potenciál nových metod editace genů

První pokusy, jako odrůda Opaque2 (o2), sice zvýšily obsah lysinu, ale za cenu nežádoucích vlastností, které ji znehodnotily pro zemědělské využití. Následná odrůda Quality Protein Maize (QPM) eliminovala negativní vlastnosti o2 a přinesla kýžený nárůst lysinu, avšak s nižší výtěžností a náchylností k chorobám.

Díky novým metodám editace genů, jako je CRISPR-Cas9, se nyní otevírá cesta k navýšení obsahu lysinu až o 30 %, a to bez vedlejších negativních účinků. Tyto inovace znamenají novou naději pro vytvoření vylepšených variant QPM, avšak vlastnosti těchto odrůd musejí být důkladně ověřeny prostřednictvím polních experimentů.*

Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinu

  • organismus: kukuřice
  • nová vlastnost: kukuřice s kvalitními bílkovinami, která není založena na mutaci genu opaque 2
  • zacíleno na: pěstitele
  • technika vzniku: CRISPR/Cas9
  • povoleno v EU: ne

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down