16.10.2023 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ukázali sedmičku hybridů kukuřice

Celkem sedm hybridů kukuřice představila na výstavě Den Zemědělce v Kameni OSEVA, a. s. Obchodní manažer společnosti Ing. Petr Šilhavý připomněl, že v České republice zastupují čtyři šlechtitele. Jedná se o společnosti Cezea – šlechtitelská stanice, a. s., Freiherr von Moreau Saatzucht GmbH, Zeainvent Trnava, s. r. o. a Zelseed, s. r. o. Sortiment na výstavě zasahoval od hybridu Landlord (FAO 220) po Centa (FAO 300).

Ing. Šilhavý, který má na starosti prodejní region Vysočiny a středních Čech, během polního dne hlavní hybridy představil. K novinkám loňského roku patří například Schwarzenegger (FAO 260) z německého šlechtění. Je určený jak na zrno tak na siláž. Dále Cejove (FAO 260), který mezi předvedenými hybridy patřil k nejvzrůstnějším. Jedná se o silážní hybrid vhodný pro využití jak pro zvířata, tak pro bioplynové stanice. Poskytuje velký výnos zelené hmoty s velkým podílem palic.

Ukázali zavedené materiály

K prověřeným hybridům patří Landlord (FAO 220), určen je na kombinované využití na zrno i siláž, která je vhodná jak pro zvířata, tak do bioplynových stanic. Ing. Šilhavý uvedl, že hybrid je pro silážní účely v oblasti Kamene možné sít i po senážních žitech, tedy zhruba v první polovině května. Připomněl, že v době, kdy byl registrován, zaujal druhé místo v kategorii raných hybridů povolených na zrno.
Hybrid Cebir (FAO 240) je vzrůstný materiál, určený na siláž jak pro zvířata, tak pro využití v bioplynových stanicích. Ing. Šilhavý s odvoláním na průzkum společnosti Kleffman uvedl, že se jedná o druhý nejprodávanější materiál v sortimentu raných hybridů v České republice. Zaujímá plochu kolem 8000–9000 hektarů a jedná se o stálici na tuzemském trhu. Společnost mu udělila kvalitativní známku TOP siláž kvůli vysoké kvalitě silážní hmoty a výborné stravitelnosti vlákniny. Hybrid ji obdrží po tříletém zkoušení na živých kravách, když dosahuje stravitelnosti zbytku rostliny nad 55 % , upřesnil Ing. Šilhavý.
Hybrid Mondstein (FAO 250) pochází z německého šlechtění a disponuje stay green efektem. Lze ho využít na zrno, CCM i siláže. Na trhu je druhým rokem a společnost do něj vkládá velké naděje. Ing. Šilhavý uvedl, že ho pěstuje jak VOD Kámen, tak Agria Obrataň a Agrospol Útěchovice, spol. s r. o.
Hybrid Cegoja (FAO 260), který je na trhu tři roky, je určený pro siláže jak pro zkrmení zvířatům, tak pro bioplynové stanice. Jedná se o české šlechtění, pro hybrid je typické, že má palici na dlouhé stopce, která se proto vyklání od hlavního stébla.
Hybrid Centa (FAO 300) v prezentaci sloužil jenom na ukázku chování materiálů s vyšším FAO v místních podmínkách, do oblasti úplně nepatří, uvedl Ing. Šilhavý. Dodal, že z pohledu nárůstu sušiny je oproti dalším hybridům pozadu; v době konání akce dosahovala zhruba 28 %, zatímco ranější vykazovaly již 32 %.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down