Přes 1050 ha zemědělské půdy obhospodařuje rodinná farma Štěpána Netíka v Týně nad Vltavou. Mezi klíčové plodiny patří kukuřice na siláž i zrno, pěstují ale také širokou paletu dalších plodin. Při zakládání porostů kukuřice využívá minimalizační technologie i meziplodiny. Podnik před třemi lety odešel od řepky, letos se k ní ale opět vrátil, a to z ekonomických důvodů.
Pozemky farmy se nacházejí v nadmořské výšce 380–480 m a půdy se pohybují od písčitých po jílovité. Roční srážkový úhrn dosahuje 650 mm, v posledních letech se problémy způsobovala jak extrémní sucha, tak mimořádně vlhké ročníky. Srážky mají v oblasti letos mimořádně vysoké, například ozimé obiloviny kvůli nim začali sít teprve 28. září.
Největší plochu na farmě Štěpána Netíka zaujímá kukuřice, celkem 280 ha; prakticky ze sto procent jde o hybridy společnosti Pioneer (Corteva), se kterou spolupracuje přes dvacet let. Dále pěstují ozimou pšenici, přibližně 200 ha, ozimý ječmen (150 ha) a řepku na 100 ha. Věnují se také bramborám na konzum a pro výrobu škrobu, hrachu, pelušce, vojtěšce a dalším plodinám, včetně osivářských porostů. V podniku si zachovali menší živočišnou výrobu (masný skot) a mají bioplynovou stanici s výkonem 550 kWh. Kromě toho provozují kompostárnu, Štěpán Netík ji označil za jednu ze tří největších v ČR, s produkcí zhruba 40 000 t kompostu. Díky tomu mají dostatek organických hnojiv, které tvoří základ pro hnojení především kukuřice a brambor.
Také díky možnosti aplikovat větší dávky organické hmoty a kvůli suchům ustoupili zhruba před pěti lety od zásobního hnojení. Snížili také dávky dusíku a pohybují se na nižší hranici s 90 a 120 kg N/ha u pšenice, v závislosti na tom, zda pěstují krmnou nebo potravinářskou kvalitu, a na předplodině.
Farma provozuje řadu dalších činností. Například maso zpracovává ve vlastní bourárně a prodává přímo odběratelům, provozuje agroturistiku, poskytuje ubytování nebo umožňuje pořádání nejrůznějších typů akcí.
Volí nižší FAO
V podniku využívají hybridy kukuřice s FAO 210–250, vyšší Štěpán Netík nechce, protože se sklizňové okno posune příliš dozadu. Takto se jim daří dělat u siláží kvalitní sušinu a mají také dostatečný časový prostor pro setí. V letošním roce pěstovali hybridy P7460, P8201, P8244 a P8201. Odrůdy volí většinou na doporučení prodejce, v této oblasti je to Ing. Petr Jerz ze společnosti Pioneer. „Ve chvíli, kdy si něco osaháme, ať je to u jakékoliv plodiny, snažíme se u toho setrvat, pokud odrůda poskytuje slušný průměr na všech pozemcích. Vzhledem k tomu, jak jsou odlišné, není reálné, abychom si na každý pozemek vybírali jinou odrůdu,“ shrnul hospodář.*
Ing. Petr Jerz (vlevo) a Štěpán Netík na dvoře farmy (Foto David Bouma)
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!