10.02.2023 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V EU se loni vyprodukovalo více řepky

Výrazně vyšší sklizeň řepky v EU-27 snižuje potřebu dovozu. Přetrvávající vysoká poptávka po řepkovém oleji pro průmysl biopaliv a řepkovém šrotu pro krmiva je hnací silou zpracování. Objem sklizně se odhaduje na 19,6 milionu tun, což odpovídá nárůstu o přibližně 2,5 milionu tun oproti roku 2021.

Informovala o tom německá Unie pro podporu olejnin a bílkovinných plodin. Uvedla, že podle Evropské komise se v roce 2022 sklidilo v EU-27 výrazně více řepky než v předchozím roce. Podařilo sklidit největší úrodu za posledních pět let, ačkoliv se předem očekávaly značné ztráty výnosů vzhledem k přetrvávajícímu suchu a horku. Podle průzkumu společnosti Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (mbH) je tento nárůst způsoben zejména větší sklizní řepky ve Francii a Německu. Nárůst zaznamenalo také Dánsko, Litva a Polsko. Pokles produkce v ostatních členských státech by tak mohl být více než kompenzován. To znamená, že výsledek sklizně je poprvé po čtyřech letech opět nadprůměrný.

Celková spotřeba v EU-27 se odhaduje na 24,2 milionu tun, což je přibližně o 9 % více než v předchozím roce. Poptávka po olejninách se odhaduje na 23,3 mil. t, což je rovněž nárůst téměř o 9 % oproti roku 2021/2022. V předchozím roce bylo možné pokrýt téměř 80 % požadavků zpracovatelů v EU evropskou produkcí. V roce 2022/2023 by tento podíl mohl pravděpodobně vzrůst na 84 %. Komise proto předpokládá, že v tomto hospodářském roce bude třeba dovézt méně řepkového semene. Odhad dovozu činí 5,1 milionu tun, a je tak o 8 % nižší než v předchozím roce. Očekává se, že zásoby zůstanou oproti předchozímu roku nezměněny a budou činit podprůměrných 0,5 milionu tun.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down