Expozice Zemědělského výzkumu, spol. s r. o., Troubsko a Výzkumného ústavu pícninářského, spol. s r. o., Troubsko na jubilejním 50. ročníku Země živitelky představila tradiční sortiment, ale také novou odrůdu slézu pižmového Rokyt, která byla oceněna Zlatým klasem. Důvodem k oslavám je i třicetileté výročí od vzniku Výzkumného ústavu pícninářského, v duchu tohoto výročí se nese i celá řada odborných akcí včetně prvního ročníku Konference mladých vědců. Novinkou, se kterou se mohli návštěvníci jihočeského agrosalonu blíže seznámit, jsou také publikace zaměřené na bioekonomiku.
Nová odrůda slézu pižmového
Šlechtění minoritních plodin zaznamenává v Troubsku nemalé úspěchy. Prestižní ocenění Zlatý klas si odnesla již celá řada plodin uplatnitelných v rámci dotačních titulů, aktuálně sléz pižmový Rokyt. Jde o první odrůdu slézu pižmového v České republice, které byla udělena ochranná práva. Lze ji využít jako jednu z komponent při sestavování pícninářských směsí na ornou půdu i trvalé travní porosty, osvědčila se také při tvorbě krajinářských směsí – prolíná se tak u ní význam dietetický s estetickým (habitus rostlin + růžová barva květů). Rokyt obsahuje biologicky aktivní látky, například slizy, antokyany či třísloviny s pozitivními účinky na funkci pohybového aparátu, trávicího traktu, detoxikaci organismu, zdravou kůži a lesklou srst. Díky tomu je doporučován pro hospodářská zvířata – oblast dietetiky je aktuálně předmětem analýz. Předností slézu pižmového, který dorůstá až jednoho metru, je i jeho vytrvalost a atraktivita pro opylovatele, uvedl k odrůdě ředitel troubského výzkumu RNDr. Jan Nedělník, Ph.D.
Publikace jako výstup projektu
Nosným tématem agrosalonu byla také bioekonomika. Zemědělský výzkum Troubsko je partnerem v mezinárodním projektu BIOECO-UP v rámci v programu Interreg Central Europe. Hlavním cílem projektu je podle RNDr. Nedělníka představit široké veřejnosti bioekonomiku jako nový směr zaměřený na lepší a efektivnější využívání biomasy produkované v zemědělství, lesnictví a potravinářství a nalézání synergií mezi dalšími obory. Jedním z výstupů projektu je publikace Bioekonomika ve střední Evropě. Jde o sdílené zkušenosti odborníků z evropských zemí o bioekonomice formou souboru informačních listů vydaných v českém a anglickém jazyce. Do bioekonomiky patří také biotechnologie šlechtění rostlin a využití nových rostlin v zemědělství i potravinářství. Z programu Interreg tak vychází také dvojjazyčná publikace zaměřená na vaření s netradičními plodinami Zahrádka na talíři. Věnuje se světlici barvířské, fazolu obecnému, cizrně beraní a jeteli lučnímu. Obě publikace jsou dostupné v online verzi.
Významné výročí
„Naše mateřská firma Výzkumný ústav pícninářský slaví v letošním roce 30 let od založení,“ připomněl RNDr. Nedělník. Ke 30. výročí je vztažena celá řada akcí, mezi nimi tradiční mezinárodní konference Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění, ochraně rostlin a zpracování produktů, nebo první ročník Konference mladých vědců, která proběhne 11. 12. v Brně.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!