06.05.2001 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdravá sadba, zdravý porost

Kroužkovitost je choroba, kterou nelze snadno zjistit. Při sázení se pěstitel musí spoléhat na kvalitu sadby, při sklizni na výsledky rozborů SRS a ÚKZÚZ. Pokud se nemoc na jeho pozemcích objeví, čeká ho karanténa spojená s řadou specifických opatření.

V porostu se kroužkovitost (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus) za běžných podmínek prakticky neprojevuje. Vadnutí a žloutnutí listů, které se uvádějí jako jeden z polních příznaků, může být způsobeno mnoha dalšími faktory.
Výrazné příznaky jen zřídka
Příznaky, vyskytující se na hlízách, nejdříve v oblasti pupku, také nemusí být naprosto spolehlivé a při latentním výskytu se zpravidla neprojeví. Uvádí se, že mezi hlavní patří sklovitě nebo krémově zbarvený prstenec cévních svazků, který později hnědne. Z něj lze zmáčknutím vytlačit kašovitou hmotu. Na povrchu hlízy se mohou objevit rozpraskané jamky a okolí oček může být zahnědlé. Tyto příznaky mohou ale vzniknout i z jiných důvodů. Hnědnutí svazků způsobí nevhodně aplikovaný desikant nebo některé houbové choroby, které napadají vodivá pletiva podobně jako kroužkovitost. Jednoznačné určení je možné jen pomocí laboratorních metod, jako je imunofluorescenční mikroskopie. I ty však mají svá omezení, protože podprahové množství baktérií nezachytí. K získání zdravé sadby je proto nutné dlouhodobé sledování zdravotního stavu.
Ochrana zatím funguje
Baktérie, která kroužkovitost způsobuje, nepřežívá podle dosavadních poznatků naštěstí samostatně ve volné půdě. Jako zelený most jí mohou sloužit hlízy ponechané na poli, které přežijí do dalších let. Nemoc se přenáší jednak v rámci trsu, z mateřské hlízy na dceřinou, a jednak během manipulace. Jako zdroj infekce slouží poškozené či rozmačkané brambory.
Ze způsobu přenosu se musí vycházet také při likvidaci nákazy. Nejvhodnější je použití certifikované sadby, u které je jisté, že je zdravá. To samo o sobě by však nestačilo. Je třeba mino jiné důkladně vydezinfikovat veškerá zařízení a techniku, která přišla do styku s postiženými bramborami, což zahrnuje vše od sazeče po palety ve skladech. Ošetření se provádí většinou látkami na bázi chlóru, nebo také horkou parou. Jak ukazuje praxe, postup je účinný a při jeho dodržení se chorobu podaří vymýtit.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down