Významnou okopaninou pěstovanou v České republice, ale také v dřívějším Československu, je cukrová řepa neboli cukrovka, neboť jde o velmi významnou plodinu, jak z pohledu agrotechnického, tak i ekonomického. Její pěstování má v českých zemích dlouhodobou tradici, a to již od první poloviny 19. století, kdy začala být využívána jako technická plodina. Nicméně za počátek rozvoje pěstování cukrovky ve větší míře na našem území lze považovat období třicátých let 19. století, přesněji rok 1831, kdy byl vybudován cukrovar Dobrovice v Čechách, který funguje dodnes.
Cukrová řepa (Beta vulgaris L., var. Altissima) je jednou z důležitých komerčních plodin, která zajišťuje přibližně 35 % celosvětové produkce cukru. Celkově v Evropě, ale také v Evropské unii je důležitou plodinou pěstovanou na orné půdě, hned po obilninách (zvláště po ozimé pšenici a jarním ječmeni), ozimé řepce a bramborách. Navíc je Evropská unie také největším pěstitelem cukrovky a producentem řepného cukru na světě. Důvod její významné role spočívá především v tom, že je jedinou plodinou v Evropě využívanou pro výrobu cukru a je tak velmi důležitou tržně technickou plodinou. Důležitou roli má také v osevním postupu, neboť je významnou předplodinou pro obilniny, zvláště pak pro jarní sladovnický ječmen, protože je dobrým přerušovačem obilních sledů. Při vysoké úrovni pěstování má i odplevelující účinky a v neposlední řadě zaoraný chrást vnáší do půdy velké množství živin a organické hmoty, které jsou důležité pro následující plodinu. Pěstování cukrovky, ale také její zpracování, mělo obrovský význam na území Čech a Moravy již za doby Rakousko-Uherska. V roce 2017 její osevní plocha dosáhla v roce 2017 přes 66 tis. ha.
V období let 2011 až 2017, kromě roku 2015, se její výnosy pohybovaly v průměru mezi 60 a 70 t/ha. Dosavadně nejvyšší průměrný hektarový výnos za čtyřicetileté sledované období let 1978–2018 byl dosažen v roce 2014, a to úctyhodných 70,28 t/ha (graf 8). Průměrný výnos za rok 2018 se podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) prozatím odhaduje na 51,04 t/ha. Důvod tohoto předpokládaného snížení výnosu cukrové řepy v roce 2018 je dáván zvláště do souvislosti s velmi extrémně nepříznivým průběhem počasí během vegetace cukrovky, kdy panovalo velmi suché období s nedostatkem srážek s následným vláhovým deficitem.*
Kompletní informace naleznete v Úrodě č. 3/2019 v článku Ing. Petra Vrtílka z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského na str. 79.