10.10.2018 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vliv klasových fuzárií na kvalitu odrůd pšenice

Důsledkem napadení klasů obilnin patogeny Fusarium jsou ztráty na výnose, kontaminace zrna mykotoxiny a zhoršení technologické kvality zrna. V odrůdovém pokuse realizovaném na pozemcích Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži a OSEVY vývoj a výzkum, s. r. o., v Zubří ve sklizňových letech 2016 a 2017, se po inokulaci postřikem sporami F. culmorum projevily všechny tyto tři vlivy.

Studium vlivu infekce houbou Fusarium culmorum na obsah mykotoxinu deoxynivalenolu (DON), technologickou kvalitu a výnos probíhalo u šesti u nás běžně pěstovaných odrůd ozimé pšenice různé kvality – Dagmar (A), Genius (E), Julie (E), Lear (C/K), Matchball (A) a Tobak (B).

Jak uvádějí autoři článku z pracoviště Agrotest fyto, s. r. o., Kroměříž publikovaném v časopisu Úroda, nejvyšší výnosové ztráty (Kroměříž, 2016, redukce oproti kontrole 16–32 %) byly podle očekávání spojeny s nejvyšší úrovní kontaminace DON (pro jednotlivé odrůdy 4300–20 600 μg/kg). Střední úroveň kontaminace (500–1000 μg/kg) byla provázena redukcí výnosu kolem 5 %. Napadení ovlivnilo technologickou kvalitu zrna zejména u OH, FN a kvality bílkovin vyjádřené Zelenyho testem. Samotný obsah bílkovin příliš ovlivněn nebyl. Zhoršení kvality se projevilo nejen pro velmi vysoké hodnoty obsahu DON, ale i pro DON mezi 500–1000 μg/kg.

Mezi negativními vlivy napadení klasů patogeny Fusarium je nejzávažnější jejich schopnost kontaminovat zrno zdraví škodlivými mykotoxiny. Perspektivně nejvýznamnějším způsobem ochrany je odolná odrůda. I když není v současnosti k dispozici žádná plně odolná odrůda, rozdíly v citlivosti existují i u stávajících odrůd, což dokládají i výsledky autorů článku.*

Více infomací přináší říjnové vydání časopisu Úroda (10/2018) v článku autorů RNDr. Ivana Polišenská, Ph.D., Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D., Ing. Irena Sedláčková, z firmy Agrotest fyto, s. r. o., Kroměříž.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down