Zajímavou novinku v oblasti brambor, a to odrůdu Val Blue se specifickým modrofialovým zbarvením dužniny i slupky, se podařilo vyšlechtit Výzkumnému ústavu bramborářskému Havlíčkův Brod. Letos na jaře byla registrována a již s koncem léta získala prestižní ocenění Zlatý klas v rámci zemědělské výstavy Země živitelka. Bohatý zdroj antokyanových barviv této odrůdy přispívá ke zdraví konzumentů.
Odrůda Val Blue navazuje na první odrůdu Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod (VÚB) s modrou dužninou Valfi, která se stala i jedním z rodičů této novinky (Valfi x VÚB 125/27). „Val Blue má intenzivnější zbarvení a zhruba o třicet procent vyšší antioxidační aktivitu,“ zdůraznila Ing. Jaroslava Domkářová, Ph.D., MBA, LL.M., z VÚB. Rovněž v parametrech stolní hodnoty se nenechá s původní odrůdou srovnávat. Zatímco Valfi byla registrována jako odrůda pro speciální využití, Val Blue splňuje všechny parametry pro zařazení do varného typu B, její chuťové vlastnosti jsou na velmi dobré úrovni. Ceněnou vlastností je také velmi slabé až slabé tmavnutí hlízy po uvaření.
Pěstitelské požadavky se podle Ing. Domkářové nechají srovnat se stávajícími odrůdami – nová modrofialová odrůda je středně odolná vůči plísni bramboru i aktinobakteriální obecné strupovitosti. Znamená to, že pěstitel by se měl vyhnout pozemkům s výskytem aktinobakteriální obecné strupovitosti, ochrana proti plísni se nijak neodlišuje od standardního postupu u jiných odrůd. Náchylnější je k virovým chorobám, což ale při nákupu certifikované sadby nehraje velkou roli.*