Vinaři na jižní Moravě za sebou mají sklizeň hroznů, která v letošním roce prověřila jejich schopnosti. Vinice trápilo sucho, kroupy a vydatné zářijové deště. I přesto je v moravských sklepích podle vinařů zaděláno na kvalitní ročník vín. Informuje o tom tisková zpráva Vinařské unie ČR.
Vinobraní na jižní Moravě je prakticky ukončeno. Podle vinařů na většině míst odpovídá množství sklizených hroznů dlouhodobému průměru. Pouze v lokalitách, kde udeřily silné kroupy, například v okolí Čejkovic, Bzence či Blatnice pod Svatým Antonínkem, byla úroda mírně nižší.
„Přestože vinaři hodnotí tento rok jako poměrně úspěšný a kvalitativně vydařený, byl svým průběhem značně komplikovaný. Přispělo k tomu samozřejmě dlouhé sucho během léta, lokální kroupy a nepříznivé počasí v úvodní fázi sklizně,” říká prezident Vinařské unie Ondřej Beránek.
Z vinařského pohledu se začátek roku vyvíjel dobře. Vinicím se vyhnuly jarní mrazy, škůdci i choroby. Ovšem už zkraje roku se projevilo značné sucho, které místy poškodilo mladé keře révy vinné. V letních měsících se pak pokračující nedostatek vláhy ve spojení s nadprůměrnými teplotami podepsaly na části hroznů, které měly nižší gramáž.
Sklizeň hlavních odrůd začala mezi 10. a 20. zářím a pokračovala po celý říjen s lehkým přesahem do listopadu. Její začátky komplikoval vydatný déšť. „Dešťové srážky, které nastoupily v závěru suchého léta, způsobily místy praskání hroznů a jejich napadání škůdci. Vlivem sucha byla také menší úroda kukuřice, která je potravou pro špačky, a ti se proto na vinicích objevovali častěji. Navzdory těmto vlivům jsme se sklizní spokojeni, hlavně pozdní odrůdy mají velmi dobrou úroveň a bohatou plnou chuť,“ vysvětluje Petr Ptáček, ředitel Habánských sklepů.
„Četnější srážky v úvodu sklizňového období, které pohrozily zhoršením kvality i zdravotního stavu sklízených hroznů se samozřejmě nevyhnuly ani Znojemsku. Naštěstí však období sklizně středně pozdních a pozdních odrůd, které tvoří hlavní podíl našeho sortimentu, probíhalo za ideálních klimatických podmínek. Zpracovali jsme tak dostatek suroviny pro výrobu jak suchých, hladkých jakostních vín, tak i pro šarže vín ve vyšších přívlastkových kategoriích. Jsme tedy s letošní kampaní spokojeni,“ hodnotí Karel Matula, ředitel Znovínu Znojmo.
„Kvalita se zdála zpočátku trochu problematická díky vyššímu podílu dešťových srážek v září. Říjen však byl nádherně slunný, kvalita hroznů nakonec nebyla narušena zářijovými dešti a zvýšil se i podíl přírodního cukru v hroznech,“ popisuje David Šťastný, ředitel Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice.
První příležitostí k ochutnávce nového ročníku nabídnou Svatomartinská vína, která budou v prodeji v pátek 11. listopadu. „Letošní Svatomartinská vína jsou opět zajímavá a je těžké najít jen jednoho favorita. Mají krásné aroma, šťavnatost a svěžest. Podle našich informací i přes růst všech vstupů většina vinařství zachová v podstatě stejnou cenu jako v loňském roce,“ dodává Ondřej Beránek.
V prodeji bude letos asi 2,35 milionu lahví Svatomartinského vína, přičemž téměř jeden milion lahví pochází z produkce členů Vinařské unie.*