Na podzim roku 2022 zasely zemědělské podniky v Německu ozimou řepku na ploše přibližně 1,2 milionu hektarů pro sklizeň v roce 2023. Oproti předchozímu roku se tak osevní plocha zvýšila o 7,6 procenta. "To je jasný signál, že zemědělci v Německu i nadále spoléhají na pěstování řepky a považují ji za důležitou součást svého osevního postupu," říká Stephan Arens, výkonný ředitel Svazu na podporu pěstování olejnin a bílkovinných rostlin (UFOP).
Svaz o tom informoval v tiskové zprávě. Jak připomíná, zastupuje zájmy zemědělských podniků a společností, které se v Německu zabývají šlechtěním, pěstováním, obchodem a zpracováním. UFOP považuje kvetení řepky v roce 2023 za velkou příležitost upozornit na význam pěstování řepky pro tuzemské zemědělství a výživu. "Potravinářský řepkový olej je v Německu důležitou součástí stravy. Je nejen bohatý na nenasycené mastné kyseliny, ale jedná se o domácí produkt, který je vyráběn udržitelným způsobem a regionálně. Jde o úspěšný produkt, protože je již léta nejčastěji kupovaným olejem na vaření," říká Stephan Arens. Přibližně 4 mil. t řepkového semene, které budou za několik měsíců sklizeny, poskytnou kromě potravinářského oleje také surovinu pro výrobu udržitelně certifikované bionafty a přibližně 2,5 milionu tun krmiva bohatého na bílkoviny, připomíná svaz.*