V Ivančicích na Brněnsku proběhl pětadvacátý ročník tradičních Slavností chřestu. Nejrůznější chřestové speciality mohli návštěvníci akce ochutnat od pátku 17. do neděle 19. května. Po celou dobu slavností bylo možné zakoupit čerstvý chřest či ve vinařské zóně vyzkoušet snoubení chřestu s vínem. Ivančice jsou s pěstováním chřestu spojeny již od 19. století, kdy byl údajně ivančický špargl v Evropě známější než plzeňské pivo.
„Čerstvý chřest dodala na slavnosti do Ivančic firma Šandera – velkoobchod ovocem, zeleninou. Petr Šandera je také spoluzakladatelem značky Český chřest. Po dobu trvání akce byl chřest z Hostína u Vojkovic skladován v chladicích zařízeních a postupně se doplňoval na prodejní stánky. K prodeji letos byly kvůli nepříznivému počasí pouze dvě tuny chřestu. Nevýhodou této zeleniny je, že se během několika dnů zkazí, proto je třeba ho rychle spotřebovat či zamrazit,“ uvedla Ivana Vilmanová z Kulturního a informačního centra Ivančice. Chřestové speciality vařily restaurace Statek Samsara, La Bouchée restaurant, Restaurant Na Návsi, Restaurant Signature, Vespalec Catering, a tak mohlo více než 10 000 návštěvníků po tři dny konání slavností chřestu ochutnat až 35 nejrůznějších specialit z chřestu včetně dezertů. Za zmínku stojí Escalope z mléčného telete s chřestem a parmskou šunkou a espumou z pasteveckého sýra, Uzený losos s vonnaskou palačinkou, grilovaným chřestem, holandskou omáčkou a tzar kaviárem či Chřestová zmrzlina s mačkanými jahodami s podmáslím a Asparagus Spritz.
Kuchařské pódium v gastrozóně v sobotu ovládla Markéta Hrubešová, v neděli předvedl svůj kuchařský um šéfkuchař Přemek Forejt spolu s účastníkem soutěže MasterChef Janem Vorlem, který v Ivančicích žije. Celý víkend kuchařskou show moderoval šéfkuchař Petr Stupka. Na nádvoří ivančické radnice proběhla prezentace regionálních vinařství a ve vinařské zóně mohli zájemci vyzkoušet snoubení vína a jídla pod taktovkou sommeliera Pavla Chrásta.*