Původce bakteriální kroužkovitosti bramboru, bakterie Clavibacter sepedonicus (Cs), je na seznamu karanténních škodlivých organismů a podléhá přísné regulaci. Opatření proti jeho zavlékání a rozšiřování jsou v ČR uplatňována již od roku 1995. Přesto v letech 2012–2015 došlo ke zvýšení četnosti pozitivních záchytů Cs převážně u nižších stupňů množení sadby bramboru a u konzumních hlíz pocházejících z patogenem infikované sadby s negativními dopady na pěstitele. Touto tematikou se zabývá v říjnovém vydání časopisu Úroda (10/2021) Ing. Václav Krejzar, Ph.D., a kolektiv z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně.
Žádný z pozitivních nálezů nebyl podle nich zjištěn v souvislosti s výnosovými nebo posklizňovými ztrátami na hlízách bramboru. Ekonomické ztráty zemědělským podnikům vznikaly až v důsledku dopadu mimořádných rostlinolékařských opatření (MRO), která jsou automaticky uplatněna při pozitivním nálezu nulově tolerované karanténní bakterie. Ekonomické ztráty vyplývají z nemožnosti uplatnit zamořené hlízy na trhu, z nákladné likvidace produkce pouze předepsaným způsobem a ze zákazu pěstovat hostitelskou rostlinu na patogenem zamořeném pozemku minimálně po dobu čtyř let.
Za účelem objasnění příčin nárůstu pozitivních záchytů patogenu a navržení preventivních opatření proti dalšímu nekontrolovanému šíření Cs byl specializovaným pracovištěm týmu Rostlinolékařské bakteriologie Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., navržen výzkumný projekt NAZV QJ1310218. V rámci jeho řešení byla jako příčina zvýšené četnosti pozitivních záchytů zjištěna latentní bezpříznaková infekce u výchozích materiálů bramboru. Četnost primární infekce výchozích materiálů se v následujících letech zvyšovala v jednotlivých generacích a stupních množení genotypu do doby, kdy ji bylo možné zachytit metodami detekce. K pozitivnímu záchytu infekce docházelo nejčastěji pátým rokem od zahájení množení genotypu.
V rámci aplikovaných výsledků projektu – certifikované metodiky a v praxi uplatněné ověřené technologie – byl navržen „Třístupňový systém kontroly výchozích šlechtitelských a množitelských materiálů bramboru“ s cílem eliminovat vertikální způsob šíření Cs z infikovaného rostlinného materiálu na počátku a v průběhu množení a šlechtění (popis metodiky viz Úroda 10/2021).
Pouze šlechtitelský nebo množitelský materiál, který je zcela negativní v celém třístupňovém procesu kontroly od matečné hlízy až po tkáňovou kulturu, lze považovat za prostý infekce a může být dále použit v procesu šlechtění nebo množení.
Navržený systém eliminace vertikálního šíření Cs byl v praxi ověřen a v návaznosti na jeho uplatnění nebyly v minulých letech zjištěny žádné pozitivní záchyty karanténní bakterie Cs, nekontrolované šíření patogenu se podařilo v ČR zcela eliminovat.*