21.09.2017 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tři nové ozimé pšenice

Množitelská a obchodní společnosti OSEVA PRO, s. r. o., nabízí a distribuuje osiva nejen z vlastního šlechtění (meziplodiny, lupina bílá, mák či kmín a další), ale i odrůdy obilnin a luskovin, které na základě spolupráce se zahraničními firmami zastupuje v České republice. K těm patří i následující tři novinky ze sortimentu ozimé pšenice.

  • Baracuda

Z německého šlechtění pochází v letošním roce registrovaná odrůda polopozdní ozimé pšenice Baracuda. Má pekařskou kvalitu C. „Hlavním výnosotvorným prvkem této odrůdy je počet produktivních stébel na metru čtverečním. Během dvou let registračního zkoušení dosahovala výnosu od 108 do 111 procent oproti kontrolním odrůdám. Předností odrůdy Baracuda je odolnost vůči poléhání a velmi dobrý zdravotní stav,“ upozornil Ing. Rudolf Pucholt, CSc., z OSEVY PRO, s. r. o., a pro úspěšné pěstování této odrůdy doporučil za účelem podpory tvorby počtu produktivních stébel správnou aplikaci morforegulátoru.

  • Gaudio

Letos úspěšně ukončila po třech letech registrační řízení Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského také odrůda Gaudio. Tato osinatá odrůda pochází z rakouského šlechtění a patří do raného sortimentu. „Gaudio má stálou pekařskou kvalitu A. „Má stabilní pádové číslo, dobrou odolnost vůči poléhání, velmi dobrý zdravotní stav a velmi dobrou mrazuvzdornost. Proto v kombinaci s dosaženými vysokými výnosy byla zařazena jako kontrolní odrůda,“ dodal Ing. Pucholt.

  • Benchmark

Odrůda Benchmark s pekařskou jakostí B se vyznačuje nejen velmi vysokým výnosem a výborným zdravotním stavem, ale je i zřetelně ranější než ostatní nejvýnosnější odrůdy. Lze ji podle zástupce OSEVY PRO bezproblémově vysévat i po obilnině a kukuřici. „To dovoluje její odolnost vůči fuzáriím a chorobám pat stébel,“ vysvětlil s tím, že velmi dobrou odolnost vykazuje také vůči padlí a braničnatce na list.

Všechny tři materiály mají podle Ing. Pucholta díky svým vlastnostem velkou šanci oslovit pěstitele.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down