02.09.2003 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Termín sklizně kukuřice tématem číslo jedna

Velká část porostů silážní kukuřice nebyla letos sklizena včas. Díky teplému a suchému počasí již na konci srpna poklesla vlhkost zrna některých hybridů kukuřice k hodnotám, při kterých se provádí sklizeň suchého zrna. Jak tato letošní situace ovlivní volbu hybridů pro příští rok? Nejen o tom se hovořilo na Polním dnu kukuřice KWS konaném 27. srpna na pozemcích Zemědělského obchodního družstva Blata Sedlec i na mnoha dalších polních dnech, jež společnost KWS SEMENA, s. r. o., po celé republice uspořádala.

Zemědělské obchodní družstvo Blata Sedlec, jež celkově obhospodařuje výměru asi 4000 hektarů zemědělské půdy, pěstuje letos kukuřici na 450 hektarech. Jak vysvětlil agronom zdejšího družstva, tato výměra je o něco vyšší než v předchozích letech, neboť kukuřice se stala náhradou za na podzim nezaseté ozimy.

Kukuřice na zrno i v jižních Čechách
V ZOD Blata tradičně pěstují hybridy na siláž, kterou využívají v rozsáhlém chovu skotu čítajícím 1100 krav. Jak se již mohli dozvědět účastníci polních dnů kukuřice konaných zde v předchozích letech i naši čtenáři, další část výměry kukuřice patří produkci vlhkého zrna. V letošním roce se však i v těchto podmínkách zřejmě podaří sklidit suché zrno kukuřice. Již v době konání polního dne byl u hybridu Tassilo (nejranější hybrid z nabídky KWS, FAO 200) zjištěna vlhkost zrna pouhých 23 %. Podle Ing. Karla Prokeše z odborně poradenské služby KWS by proto zdejší pěstitelé neměli se sklizní váhat a neměli by čekat na další pokles vlhkosti. Pokud by přišlo deštivé počasí, vlhkost by šla rychle nahoru. Jak ing. Prokeš dále vysvětlil, náklady na dosušení zrna nedosahují nákladů na konzervaci vlhkého zrna.

Jak letos silážovat?
Sklizeň suchého zrna kukuřice je však v podmínkách jižních Čech výjimečnou záležitostí a proto byla diskuze věnována především sklizni silážní kukuřice. Jejímu správnému načasování by měla pomoci metoda vycházející z tzv. sumy efektivních teplot. Odborně poradenská služba KWS poskytuje pěstitelům informace o tom, jaké sumy teplot bylo na nejbližších stanovištích dosaženo i informace o konkrétních požadavcích hybridů pro dosazení potřebné zralosti. Jak uvedl Ing. Miroslav Stropnický, jež poradenský servis zajišťuje právě v jižních Čechách, suma efektivních teplot 1400 oC, jež je potřebná pro silážní zralost hybridů s FAO 200 - 230 bylo v Sedlci dosaženo již 12. srpna. Sumy 1600 oC, při které dosahují silážní zralostí hybridy s FAO 300 - 350 zde bylo dosaženo již na konci srpna. Pro srovnání odborník zavzpomínal na rok 2001, kdy zde bylo sumy 1600 oC dosaženo až počátkem října.
Nejen tato informace, ale i skutečný stav porostů nejen v jižních Čechách, jasně dokládají fakt, že mnohé porosty nebyly sklizeny včas. To znemožní jak kvalitní konzervaci, tak následně zhorší kvalitu krmiva. Ing. Prokeš účastníkům sedlcké akce doporučil pozdě sklízenou kukuřici nařezat na co nejjemnější drť a na její 1 tunu přidávat 100 l syrovátky.

Hybridy pro příští rok
Letošní průběh počasí a problémy s přezrálými porosty jistě mnohé pěstitele přivedly k myšlence změnit pro příští rok skladbu hybridů. Jak však na polním dnu zaznělo, pěstitelé by neměli dělat ukvapená rozhodnutí, neboť letošní rok byl bezesporu výjimečný a nemusí se dlouho opakovat. Proto se doporučení pro volbu hybridů společnosti KWS nijak zásadně nemění. Na pozemních ZOD Blata Sedlec mohli zemědělci vidět téměř celý sortiment hybridů firmy KWS a to včetně letošních i připravovaných novinek. Nechyběly zde například letos prvně pěstované hybridy Ambros (FAO 230), Ikos (FAO 270) či pro příští rok připravované Ecrin (FAO 200/210), Diplomat (FAO 220), Menuet (FAO 260/270) a mnohé další. Do konkrétních podmínek hostitelského podniku Ing. Prokeš doporučil již osvědčené hybridy Romario, Leman, Chambord a již zmíněné novinky Ikos a Menuet. Z ranějších hybridů určených pro první sklizně vyzdvihl hybridy Pedro a Ambros. Nejranější hybrid Tassilo považuje za jistotu pro sklizeň zrna kukuřice.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down