Rezidua glyfosátu v potravinách nepředstavují pro spotřebitele žádné riziko. Ze zdravotního pohledu není nutné měnit hodnoty platné pro hladiny reziduí nebo dělat kroky, které by měly snížit expozici. Uvádí to švýcarská vláda na základě zprávy o výzkumu působení glyfosátu.
Švýcarská vláda ve zprávě konstatuje, že sdílí pozici švýcarských a mezinárodních úřadů (EFSA, JMPR), že příjem glyfosátu potravinami při aplikaci glyfosátu v souladu s legislativou nepředstavuje pro obyvatelstvo podle současných vědeckých znalostí žádné zdravotní riziko.
Zpráva dále uvádí, že Spolkový úřad pro bezpečnost potravin a veterinářství (Bundesamt für Lebensmittelsicherheit und Veterinärwesen; BLV) vyhodnotil 243 vzorků potravin v devatenácti kategoriích ze švýcarské obchodní sítě na obsah reziduí glyfosátu. Bez reziduí bylo 60 % z nich. Zbytek vzorků obsahoval jen velmi nízkou koncentraci, která se nacházela pod úrovní platné maximální hladiny, a proto je ze zdravotního pohledu nevýznamná. Teprve při denní konzumaci 72 kg těstovin, 655 kg chleba, 10 kg cizrny nebo 1600 l vína na člověka, a to nejvíce zatížených vzorků, by bylo potřeba počítat se zdravotními následky v důsledku reziduí glyfosátu.
Glyfosát patří ve Švýcarsku mezi nejvíce používané herbicidní účinné látky, ale není povolena předsklizňová aplikace do obilnin. Momentálně je v tomto státě povoleno 71 produktů s obsahem glyfosátu a 33 ze souběžného dovozu.*