Velkým propagátorem a inovátorem v oblasti kmínu, především jeho tradiční dvouleté formy, je výkonný ředitel spolku Český kmín, z. s., a lisař Olejového mlýnu Petráveč Karel Jonák. Vedle manažerské činnosti, v rámci níž se tomuto muži podařilo například oživit trh s touto kořeninovou rostlinou a rozjet kampaň se společností Vitana, Ambiente a též slovenským výrobcem koření Mäspoma, má také pěstitelské zkušenosti a neváhá ani experimentovat s pěstitelskými postupy.

V loňském roce sklízel z osmi hektarů v Petrávči poblíž Velkého Meziříčí odrůdu dvouletého kmínu Prochan a do ucelených poznatků k pěstování přidal i ten, že kmín je také výbornou předplodinou, která navíc působí i jako zelené hnojivo.

Teoretické zkušenosti i rady pěstitelů společně s vlastními nápady promítnul Karel Jonák do ucelené pěstitelské technologie dvouletého kmínu cílené nejen pro biopěstitele této plodiny. Sám ředitel spolku Český kmín v souladu s vlastní filosofií hospodaří v režimu ekologického zemědělství, což se promítá i do pracovních a pěstitelských postupů. Ty jsou však často zejména u minoritních plodin jediným řešením i pro konvenční zemědělce z důvodu stále se snižující nabídky přípravků na ochranu rostlin.

Více o poznatcích, zejména ohledně konkurenceschopnosti kmínu vůči plevelným rostinám a využití mulče nejen jako zeleného hnojení, ale též k regulaci plevelů se dočtete v týdeníku Zemědělec (1/2022).*

Kmín, typické koření české kuchyně s nezaměnitelnou vůní a chutí. Právě tomuto koření a zároveň léčivé rostlině patřil festival ve Velkém Meziříčí. Oficiální název Festival Českého kmínu odkazoval na chráněné označení původu, které se pro Český kmín podařilo zaregistrovat v roce 2008, a které garantuje jeho vysokou kvalitu díky přísným kritériím, jež musí splňovat. Festival tohoto zaměření byl unikátní akcí pro veřejnost, první svého druhu.

Festival Českého kmínu vznikl díky Karlu Jonákovi a Martině Homolové, majitelům Olejového mlýnu Petráveč. Mnoho nápadů i pro samotný olejový mlýn vychází z jejich spolupráce s šéfkuchařem restaurace Eska Martinem Štanglem, jehož kulinářské umění, samozřejmě také s využitím kmínu, nesmělo na festivalu chybět. Záštitu nad touto ojedinělou akcí převzalo spolek Český kmín, kterého jsou majitelé olejového mlýnu členy, organizační výpomoc i přehlídku strojů zajistila firma P & L, spol. s r. o. O dobrou náladu se postaraly hudební nástroje a zpěv Hudců z Kyjova. Pozvání přijali i vzácní hosté, mezi nimi také jediný švédský pěstitel kmínu Hans Svensson, který tuto plodinu pěstuje na 20 ha z celkové výměry 130 ha. Podle jeho názoru jsou podmínky pro pěstování kmínu ve Švédsku velmi podobné místním a taktéž chuť je velmi podobná. I když připustil, že Český kmín může být aromatičtější. Festival se mohl konat i díky podpoře hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka a města Velké Meziříčí.

Záměrem organizátorů byla podpora pěstitelů a zpracovatelů Českého dvouletého kmínu. Festival byl zároveň zaměřen na zvýšení informovanosti široké veřejnosti v oblasti prvovýroby kmínu a jeho tradičního využití v potravinářských výrobcích a kuchyni. „Naším cílem je podpořit spotřebu Českého kmínu u českých zákazníků a zároveň jeho používání u českých pekařů, řezníků a v gastro průmyslu. A to především kvůli jeho nezaměnitelné chuti a vůni, která je dána vysokým obsahem silic,“ upozornili organizátoři. Festival tak návštěvníky seznámil i s netradičními kmínovými výrobky, jakými jsou kmínový olej, kmínová limonáda či kmínové pivo. Farmářské tržiště nabídlo také další produkty, které získaly označení Regionální potravina či Klasa.

Vzácnými hosty prvního festivalu Českého kmínu byli manželé Kameníkovi. Ing. Ludmila Kameníková, CSc., představila novou odrůdu kmínu Kamín, kterou sama vyšlechtila. V rámci registračního zkoušení na pěti lokalitách Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského překonala kontroly Prochan a Rekord nejen ve výnose (průměr let 2015–2018: 105,3 %), ale také v obsahu silic v semeni (4,11 %). Na vysoké úrovni má též přezimování (99,27 %), odolná je k opadávání nažek. Svými parametry tak navazuje na výborné výsledky šlechtitele Františka Procházky a má všechny předpoklady pro zařazení mezi odrůdy Českého kmínu. Jak doplnila Ing. Kameníková, předností nové odrůdy je i vhodnost do všech oblastí pěstování kmínu. Kamín je již v současné době zařazen do nabídky firmy VP Agro, spol. s r. o.*

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down