Silážní kukuřice se vyznačuje díky svému optimálnímu složení sušiny snadnou silážovatelností, vysokým výnosem suché hmoty, nejvyšším ziskem energie z jednoho hektaru plochy a je tak nejlepším objemným krmivem ke konzervaci silážováním. Předností její sklizně je její plná mechanizovatelnost, tím i nižší nároky na lidskou práci a možnost efektivního uplatnění managementu řízení s ohledem na vegetační stadium zralosti.
Specifikem silážní kukuřice je tendence zvyšování její výživné hodnoty v průběhu jejího dozrávání (mléčně-vosková zralost), neboť se zvyšuje koncentrace bezdusíkatých látek výtažkových (35–65 %), zejména škrobu (28–30 %), který je hlavním zdrojem energie v sušině. Ve správně připravené kukuřičné siláži je zpravidla příznivý obsah vlákniny (20–23 %). Kvalitní kukuřičná siláž se vyznačuje rovněž nejvyšší koncentrací netto energie laktace ze všech objemných krmiv (6,2–6,8 MJ NEL v 1 kg sušiny) a více než 28 % škrobu v 1 kg sušiny. Předností kukuřičných siláží v našem klimatickém pásmu je její celoroční zkrmování v TMR skotu, která tak zároveň sehrává důležitou úlohu stabilizace krmných dávek.
Vyšší obsah sušiny jako technický problém
Kvalita a výživná hodnota kukuřičné siláže významně ovlivňuje produkční efekt celé směsné krmné dávky a také náklady na krmný den a produkci mléka. Ukazuje se, že vyšší obsah sušiny silážované kukuřice se stává v některých podnicích určitým technickým problémem s ohledem k jejich kvalitě a aerobní stabilitě. Tato tendence zvyšování obsahu sušiny silážované řezanky (často 40 i přes 40 %) způsobuje nemalé technologicko-výživářské problémy, spočívající nejen v úpravě délky řezanky, obtížnějším dusání, ale i v následné aerobní stabilitě a hygienické kvalitě siláží. Při konzervaci hmoty s vyšším obsahem sušiny má průběh fermentace odlišný charakter a je více redukována, včetně tvorby konzervující kyseliny mléčné. Tato tendence je úzce spojena s nedostatečným dusáním silážované hmoty, respektive nevhodnou délkou řezanky.
Tyto a další informace se dočtete v aktuálním týdeníku Zemědělec (téma týdne 34/2023) v článku kolektiv autorů v čele s prof. MVDr. Ing. Petrem Doležalem, CSc., z Mendelovy univerzity v Brně.*
Úvodní fotografie: Dokonalé udusání je základním předpokladem úspěchu Foto Petr Doležal