Svátek svatého Martina je tradičně spjat se dvěma pochoutkami, pečenou husou a mladým vínem. Pokud si chcete vychutnat tuto tradiční podzimní specialitu tím nejlepším možným způsobem, nechte se inspirovat tipy sommelierky Denisy Kolaříkové.
Svatomartinská vína jsou první vína z nové sklizně. Díky tomu, že hrozny na jejich výrobu byly sklizeny teprve před pár týdny, odráží se v těchto vínech mladost, svěžest a lehkost. „Letošní vína budou velmi svěží, šťavnatá s trochu nižším procentem alkoholu. V bílých najdeme ovocný nádech připomínající broskve a citrusy s delší dochutí, v růžových jsou patrné jahody, zralé třešně a višně. Červená budou taktéž ovocná s jemně sametovou tříslovinou,“ popisuje hlavní sommelierka společnosti BOHEMIA SEKT Denisa Kolaříková.
U mladých vín platí také uvolněnější pravidla servírování. Lehčí vína, jako jsou Svatomartinská, můžete vychladit na nižší teplotu než ta vyzrálejší. Podpoříte tím jejich svěžest. Pro bílá a růžová vína se v tomto případě doporučuje 8–10 stupňů, červená mohou být podávána při teplotě 13–15 stupňů. „Mladá vína mívají výrazné ovocné aroma, které je dáno odrůdou, proto se pro ně nejlépe hodí sklenice ve tvaru pootevřeného tulipánu s ostrým lomem, který umožní uchovat jeho aroma uvnitř. V tomto případě můžeme použít universální sklenici na bílé, růžové i červené víno, která by měla mít objem alespoň 300 mililitrů,“ vysvětluje Denisa Kolaříková.
Věděli jste, že…
Tradice pití mladého vína na svátek Martina se v českých zemích dodržuje od dob císaře Josefa II., kdy v tomto období končila většině poddaných u sedláků služba, hodovalo se a dojednávaly se kontrakty pro následující rok. Při této příležitosti nesměl chybět přípitek vínem, který byl první ochutnávkou nového ročníku.
Svatomartinské menu
Svatomartinské menu obvykle tvoří trojice slaných chodů v podobě husí paštiky s brusinkami, kaldounu s játrovými knedlíčky a husy s bramborovými knedlíky a variací zelí. Ať už si pokrmy připravíte samy nebo zamíříte do restaurace, nezapomeňte si k němu nalít Svatomartinské víno. „K játrové paštice s brusinkami se výtečně hodí mladé rosé, například Svatovavřinecké. K husímu kaldounu bych zvolila bílé Svatomartinské Zweigeltrebe klaret z vinařství Víno Mikulov, které je vyrobeno z modrých hroznů a k hlavnímu chodu je jasnou volbou Modrý Portugal s jemnou tříslovinou, který bezvadně doplňuje chuť propečené husy a zároveň pomůže ulehčit trávení,“ říká Denisa Kolaříková.
Věděli jste, že…
Z minulosti se tradují i různé pověsti, proč si připít Svatomartinským vínem. Jedna říká, že každá domácnost, kde se na stole o tomto dni neobjeví husa nebo víno bude mít celý rok smůlu. Jiná, že kdo se mladého vína napije, bude silný a krásný.
Jak poznat pravé Svatomartinské víno
Pro výrobu Svatomartinského vína mohou být použít výhradně hrozny z konkrétně stanovených odrůd. Mezi bílými víny jsou to Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, růžová jsou vyrobena z hroznů Svatovavřineckého, Zweigeltrebe a Modrého Portugalu, červená pak z odrůd Svatovavřinecké či Modrý Portugal. „Ideální je ochutnat více odrůd. Tato mladá vína nám totiž hodně napoví, na jaká vína se budeme moci těšit příští rok,“ doplňuje sommelierka.
Než mohou být vína označena za „Svatomartinská“, což poznáte podle loga svatého Martina na bílém koni, musí je posvětit odborná komise. V České republice propůjčuje zmíněnou ochrannou známku Vinařský fond. Otevřít Svatomartinská vína bude možné nejdříve v pátek 11. 11. v 11 hodin.*