V loňské sezóně inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřili celkem 458 prodejních míst burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM). Laboratorní rozbor prokázal pochybení u sedmi vzorků, přičemž v některých případech vzorek nevyhověl ve více hodnocených znacích.
Inspekce o tom informovala v tiskové zprávě. Při kontrole prodejních míst inspektoři odebrali vzorky pro analýzu v laboratoři v 51 případech. Pochybení zjistili ve zmíněných sedmi případech u následujících parametrů: přídavek vody (až 26 %), etanol z přidaného cukru, syntetická barviva: azorubin, tartrazin, patentní modř V, nedeklarovaný oxid siřičitý, neodpovídající geografický původ (zneužití chráněného tradičního výrazu burčák). Dále inspektoři při kontrolách u šesti provozovatelů zjistili, že prodávali burčák bez úředně schválené průvodní dokumentace a na místě uložili opatření o zákazu uvádění potraviny na trh.
Inspektoři uskutečnili kontroly zejména u těch prodejců i u výrobců, jejichž vzorky v minulosti nevyhověly požadavkům právních předpisů. Tyto odběry se ve zvýšené míře uskutečňují i na základě podnětu spotřebitele.
V předchozí sezóně 2016 inspektoři odebrali k laboratornímu rozboru 69 vzorků a nevyhověly čtyři z nich, v roce 2015 prošlo laboratoří 79 vzorků a požadavkům právních předpisů nevyhověly dva vzorky.*