22.10.2023 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Široké možnosti pro pěstitele cukrové řepy

Výměra cukrové řepy se na území České republiky v posledních letech pohybuje kolem šedesáti tisíc hektarů. Pěstitelům se nabízejí nové možnosti v oblasti technologií i směrů šlechtění odrůd.

Na půdě Zemědělské společnosti Sloveč, a. s., už řadu let zakládají pokusy pro Řepařský institut, spol. s r. o., se kterými se zemědělská veřejnost seznamuje na polním dnu každoročně pořádaném ve druhé polovině září. Akce probíhá pod patronátem cukrovarů Tereos TTD, a. s., a firmy VP Agro, spol. s r. o. V době konání polního dne 20. září začali v pokusech ve Slovči sklízet cukrovku pro raný termín sklizně. Kromě sklizně pokusů nebo nakládky cukrovky si příchozí mohli prohlédnout i vystavenou moderní zemědělskou techniku.

Šlechtění na vyšší odolnost

V pokusech s cukrovou řepou se mimo jiné ověřují nové směry šlechtění nebo inovativní technologie. Šlechtitelé vyvinuli novou generaci odrůd cukrovky odolných vůči cerkosporióze vykazujících dobrou korelaci mezi výnosem a zdravotním stavem. Při pěstování cukrové řepy představuje cerkosporióza velký problém. Při silném tlaku této houbové choroby podstatně klesají výnosy. Předloni proto v pokusech začali s ověřováním odrůd cukrovky šlechtěných na vyšší odolnost vůči této nebezpečné chorobě.

Zdravější odrůdy cukrovky

Současné odrůdy označené obchodní značkou CR+ mají nejen výborný zdravotní stav, zvýšenou odolnost proti cerkosporióze, ale také dosahují vysokých výnosů. Značným přínosem pěstování odrůd se zvýšenou tolerancí k cerkosporióze je omezení používání fungicidů. Obvykle postačuje jeden postřik za vegetace. Otázka omezování chemické ochrany rostlin je v současnosti velmi aktuální. Podstatný přínos CR+ odrůd představuje skutečnost, že prakticky ozdravují pole. Spory cerkosporiózy se šíří na rostliny přes půdu. Odtud se odrazem kapek deště dostávají na listy. Odolné odrůdy cukrovky vytvářejí zdravější porosty, což vede ke snížení množství inokula v půdě.

Kampaň bude dlouhá

Na polním dnu vystoupili zástupci pořadatelských firem i ředitel hostitelského podniku Ing. Jiří Sobota. Generální ředitel cukrovarů Tereos TTD Ing. Martin Kolář, Ph.D., konstatoval, že 20. září začala cukrovarnická kampaň v Dobrovici i v Českém Meziříčí. Ukončení se předpokládá v polovině ledna příštího roku. Podle názoru Ing. Koláře by letošní cukrovarnická kampaň mohla být opět úspěšná. Při příznivém podzimním počasí budou řepné bulvy přirůstat a stoupne i cukernatost. Obecně se v letošní kampani počítá s průměrnými výnosy cukrovky. Ředitel Svazu pěstitelů cukrovky Čech Ing. Jan Křováček, Ph.D., zdůraznil velmi vysoký výnosový potenciál současných odrůd cukrové řepy. Letos u cukrovky předpokládá pozitivní ekonomiku. Problém ale představuje ubývání tradičních účinných látek na ochranu porostů cukrovky.

Ing. Hana Honsová, Ph.D.

Celý článek naleznete v časopisu Farmář č. 11/2023.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down