Primárním úkolem zemědělství je podle doc. Ing. Tomáše Lošáka, Ph.D. z Ústavu agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, produkce dostatečného množství kvalitních a cenově dostupných potravin. Již po přečtení této první věty napadne zajisté řadu čtenářů, že na pultech mnoha (super)marketů se bohužel čím dál častěji setkávají s potravinami pochybného původu, kvality (náhražky kvalitní svaloviny v uzeninách; využití technické soli; prošlá doba trvanlivosti, respektive její pozměňování apod.) a zvyšujících se cen (aktuálně vejec). Nicméně primární producenti, tedy farmáři, nejsou ve většině případů původci těchto problémů.
• Denně ubývá v naší republice přes deset hektarů orné půdy, přičemž zábor často nepochopitelně postihuje ty nejbonitnější lokality.
• Základem rozumného hospodaření na půdě musí být rovněž racionální organo-minerální hnojení, které poskytne rostlinám v adekvátním množství a termínu požadované makro- i mikroživiny.
• Změna struktury pěstovaných plodin a absence osevních postupů se odrazily na redukci výměry víceletých pícnin a v dalším výrazném úbytku vstupů primárních organických látek do půdy.
Více informací naleznete v příštím čísle týdeníku Zemědělec