Řepka olejka je plodinou, jejíž rozšíření v zemědělské praxi bylo umožněno změnou kvality semene v takové míře jako snad u žádné jiné plodiny. Změna složení mastných kyselin umožnila proměnu řepky z celkem nepříliš významné olejniny, v jednu z hlavních světových olejnin, která z hlediska lidské výživy poskytuje olej nejvyšší kvality. Původně se totiž její olej využíval především pro technické účely a pro lidskou sloužil spíše okrajově.
Další neopominutelnou změnou kvality bylo snížení obsahu glukosinolátů v semeni na úroveň, která z pokrutin či extrahovaných šrotů vytvořila velmi dobře využitelné bílkovinné krmivo, připomíná Ing. Petr Zehnálek (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hradec nad Svitavou) v Úrodě 6/2022. Jak dodává, klasické odrůdy s původním složením mastných kyselin, tedy s vysokým obsahem kyseliny erukové a vysokým obsahem glukosinolátů, byly u nás pěstovány od 18. století až do 80. let 20. století. Registrace poslední odrůdy tohoto typu skončila v roce 1982.
Pokrok ve šlechtění
Dominantní mastnou kyselinou oleje bezerukových „0“ a „00“ odrůd je kyselina olejová. První bezerukové „0“ odrůdy byly registrovány od roku 1977. Zpočátku šlo o výhradně zahraniční odrůdy, v roce 1983 byla registrována první odrůda domácího šlechtění. Poslední „0“ odrůda, tedy bezeruková s vysokým obsahem glukosinolátů, skončila registraci v roce 1993. Od té doby až dosud je tvořen sortiment registrovaných odrůd takřka výhradně z „00“ bezerukových odrůd s nízkým obsahem glukosinolátů. Kyselina eruková při pokusech na zvířatech, která byla krmena dietou bohatou na tuto mastnou kyselinu, způsobovala zánět srdečního svalu (myokarditidu) a další poškození srdce, proto je obsah kyseliny erukové v oleji bezerukových odrůd limitován na max. 2 %. V současnosti je zjišťovaný obsah této mastné kyseliny velmi nízký, obvykle často pod 0,05 %, což je mez stanovitelnosti použité analytické metody.
V současném sortimentu registrovaných odrůd včetně těch v registračním řízení je patrná značná proměnlivost v zastoupení mastných kyselin v oleji. Obsah nasycených mastných kyselin kolísá poměrně málo. U kyseliny palmitové v rozmezí 1 % a stearové o zhruba 0,5 %. Výrazně širší je rozmezí, ve kterém se pohybuje obsah kyseliny olejové, a to přibližně od 61 do 67 %, kyseliny linolové zhruba od 16 do 20,5 % a alfa-linolenové od asi 6,5 do 9,5 %.*