Rok 2020 byl vyhlášen Mezinárodním rokem zdraví rostlin. Nově se od roku 2021 bude slavit Mezinárodní den zdraví rostlin, a to 12. května. Zdravotní stav pěstovaných plodin určených pro produkci potravin se rozhodující měrou podílí na kvalitě a bezpečnosti potravin.
Udržitelné pěstování rostlin i produkci potravin a zdravou stravu podporuje Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO), která v letošním roce oslavila významné jubileum tři čtvrtě století od svého založení v roce 1945. Od roku 1981 se každoročně 16. října slaví Světový den výživy ustanovený k datu založení FAO. Množství informací nejen z oblasti kvality zemědělských produktů a potravin zaznělo na videokonferenci „Zdravé rostliny pro zdravou planetu, pro odolnější potravinové systémy“. Akci uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu, z. s. Přednášky se mimo jiné zaměřovaly na vliv zdravotního stavu rostlin na kvalitu a bezpečnost produkce, význam biodiverzity, rozšiřování nepůvodních škůdců v ČR nebo možností omezení plýtvání potravinami. V Úrodě č. 1/2021 o konferenci referuje Ing, Hana Honsová, Ph.D.*