07.11.2022 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pro lepší dostupnost bioosiv

Výsledky evropského výzkumného projektu ECOBREED představili jeho účastníci na tiskové konferenci ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v. v. i. Projekt se zaměřuje na zlepšení dostupnosti osiv a odrůd pšenice, bramboru, sóji a pohanky, vhodných pro ekologické zemědělství a zemědělské systémy s nízkými vstupy.

Pohanka je zajímavou komoditou například pro firmu PROBIO obchodní spol. s r. o., uvedl její zástupce Ing. Adam Brezáni. Dodal, že u nás jsou k dispozici momentálně čtyři odrůdy: Pyra, Zita, Kora a La Harpe, moderní ale mají větší potenciál. V minulém roce některé z nich otestovali, výnos byl vyšší o 30–40 % a větší byla také HTS. Díky projektu ECOBREED jsou schopni tyto nové odrůdy testovat společně s farmáři a využívají zpětnou vazbu. Za poslední dva roky otestovali dvacet odrůd pohanky. Ing. Brezáni konstatoval, že projekt pro ně má obrovský význam.

Dr. Ing. Pavel Horčička z firmy Selgen, a. s., konstatoval, že se u nás výnos pohanky za posledních třicet let příliš nezměnil, šlechtění bylo velmi extenzivní. Mezi hlavní cíle patří vyšší výnos a dobré loupání. Náhodně se podařilo vyšlechtit červeně kvetoucí pohanku, má například i jiné složení z pohledu rutinu, ale zase je méně výnosná.

Ing. Brezáni doplnil, že důležitá je také výška a vyrovnanost porostu. V odrůdových hodnoceních se ukazuje odrůdová variabilita 1,3 m až 2 m výšky porostu. Liší se také doba vegetace. „Zemědělcům se snažíme pohanku doporučovat jako náhradní plodinu nebo na druhou sklizeň, mezi odrůdami může být až třicetidenní rozdíl v době zrání. Čím je kratší, tím lépe se dá využít i pro druhou sklizeň. Na Moravě takto sejeme pohanku v polovině června po jeteli nachovém a ještě se dá sklidit,“ uvedl. V minulém roce pak například na jedné ploše sklízeli skoro tři tuny nažek z hektaru.

Další podrobnosti přinese připravované číslo týdeníku Zemědělec.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down