24.07.2023 | 05:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Příroda, pečlivost, pokora a píle

„Radíme se s přírodou“ – to je slogan firmy Nominal velmi dobře známé nejen mezi zastánci zdravého životního stylu a lidmi s potravinovou intolerancí, zejména na lepek. V letošním roce slaví tato průkopnice ve výrobě bezlepkových potravin v naší zemi třicet let své existence. Denně opustí její výrobní haly pět až šest tun hotových směsí na chléb, instantní mouky, cereálních kaší, kukuřičných strouhanek a dalších produktů. Založil ji a vede zakládající člen ASZ Žďár nad Sázavou a bývalý předseda této regionální organizace Milan Novák.

 

Milan Novák pochází ze zemědělské rodiny a po absolvování průmyslové školy pracoval v ZZN a u plemenářského podniku. Když přišla změna režimu, začal na rodinném statku sedlačit jeho bratr Václav a on se ujal hospodaření v obci Vídeň, kde tehdy bydlela sama sestřenice jeho tatínka. Ke zdejšímu hospodářství náleželo 32 hektarů polí, o něž začal pečovat. Původní prostory uprostřed obce neskýtaly žádnou šanci na provozování živočišné výroby, proto zkusil zpočátku pěstovat žampiony a pronajal si k těmto účelům i kravín.

 

Těžké začátky

„Počátky v rostlinné výrobě byly hodně těžké, prošli si tím asi všichni sedláci, kteří se do hospodaření vrhli bez peněz, bez potřebné techniky a mnohdy i zkušeností. Navíc po revoluci došlo k dramatickým změnám cen – výkupní byly velmi nízké a vstupy rostly závratnou rychlostí. Bylo mi jasné, že pokud mám ekonomicky vyjít, musím se začít věnovat ještě nějaké jiné činnosti – přidružené výrobě. Vzpomněl jsem si, že na konci osmdesátých let se jedna pekárna v Praze na Pankráci, která patřila k Výzkumnému ústavu potravinářskému, zabývala zpracováním rostlinné produkce v podobě výroby kaší. A zrovna v té době jsem byl osloven člověkem, který nabízel technologie potřebné k výrobě extrudovaných produktů. Adaptoval jsem tedy část prostor statku, zakoupil technologii a získal dotaci na zpracování zemědělských produktů,“ přibližuje začátky vzniku firmy Nominal Milan Novák.

Prvními výrobky se staly mouky a kaše. „Byla to divoká doba, probíhala tu malá privatizace, všichni chtěli zboží, ale neuměli ho mnohdy zobchodovat. Nějakých 20 až 30 % pohledávek jsme měli nedobytných, byli jsme nuceni přistoupit k platbám v hotovosti, zboží jsme i sami rozváželi. Tehdy nám pomohla zakázka od ZD Úsovsko, kterému jsme po dobu osmi let dodávali crispies na výrobu zdravých tyčinek. Díky tomu jsme přežili nejkritičtější období. Na konci devadesátých let pak začaly fungovat prodejny se zdravou výživou, Country Life, Natural Kučírek a další, dodávali jsme a dodnes dodáváme i instantní mouky pro potravinářské firmy,“ informuje Milan Novák.

 

Milník pro Nominal

Důležitým milníkem v historii firmy bylo v roce 2005 uvedení na trh směsi pro bezlepkový chléb. „Začali jsme tehdy využívat neloupanou pohanku, která má vysoký obsah rutinu a slupka je zdrojem hrubé vlákniny, jež funguje jako kartáč na střeva. Naučili jsme se ji zpracovávat, extrudujeme ji a meleme, a její testování u celiaků dopadlo výborně. Stejně tak je skvělá směs s lněnou moukou, neboť len je prospěšný jak pro vysoký obsah vlákniny, tak i nenasycených mastných kyselin,“ říká Milan Novák.

Bezlepkové směsi na chleba, mouky a kaše od firmy Nominal se postupně stávaly nepostradatelnými jak pro lidi trpící potravinovou intolerancí na lepek, tak i pro zastánce zdravého životního stylu. Aktuálně výrobky této firmy, především kaše, naleznete ve většině obchodních řetězců u nás. Největším odběratelem je řetězec Lidl, který svým zákazníkům nabízí paletový prodej tří druhů kaší. Výrobky odebírají ale i velkoobchody, segment zdravých výživ a část produkce putuje rovněž do zahraničí – na Slovensko, do Polska, Maďarska a Švédska. Firma má 26 stálých zaměstnanců a její roční obrat činí 95 milionů Kč.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down