Píle, odvaha, odříkání, jedinečný vztah k půdě, vinohradům a kvalitnímu vínu pomohly stvořit takřka z ničeho úspěšné a vyhlášené Vinařství Válka v jihomoravské Nosislavi. Z 15 odrůd vinné révy pěstované v bio režimu na deseti hektarech vinic v přírodním parku Výhon vzniká s využitím starých osvědčených postupů, ale i s pomocí moderních zařízení ročně 50 tisíc litrů výtečných vín. Léty nasbírané zkušenosti manželů Karla a Milady Válkových skvěle doplňují svým mladistvým elánem pokračovatel, syn Vojta a jeho manželka, sommeliérka Natálka. Ti se věnují výrobě vína, marketingu, obchodu, prezentaci vinařství a jeho propojení s gastronomickými zážitky a spoustou nápaditých akcí. „Máme svůj sen a ten si postupně plníme,“ říká spokojená rodina.
Když se vystudovaný zahradník Karel Válka a jeho žena, ekonomka Milada, stěhovali společně se svými syny na začátku roku 1990 do nově postaveného domu v Nosislavi, pracovali v tu dobu oba ještě v JZD v nedalekých Boleradicích. Protože ale i historie obou jejich rodin byla spjatá se zemědělstvím a částečně i s vinařstvím, netrvalo dlouho a začali obhospodařovat prvních 30 arů vinic, z nichž polovina byla pronajatých.
Šest set let vinařské historie
Vinařství jako takové má hodně dlouhou historii i v Nosislavi, a to od roku 1406. Na viničních tratích na svazích přírodního parku Výhon, kde Válkovi hospodaří, se dařilo vinné révě po staletí. Dodnes je zde mnoho historických vinných sklepů, v nichž vinaři vyrábějí neopakovatelná vína s místním charakterem.
Dnes Válkovi hospodaří na 10 hektarech vinic a jednom hektaru sadů višní a meruněk. Práce se tedy točí hlavně kolem vinohradů, což je doména Karla Války, o jehož vztahu k půdě a krajině by se dalo doslova básnit. „Všechny vinice máme v prvotřídních viničních tratích, avšak leží na svažitých, až 20o pozemcích. Meziřadí jsme ob řádek zatravnili kvůli erozi, stejně tak obratiště pod vinicí. Suché roky ukázaly nutnost pracovat s meziřadím tak, abychom napomohli uchování vody v půdě, podpořili tak tvorbu humusu a zlepšili strukturu půdy. Proto jsme nakoupili linku na aplikaci kompostu.
Velká sucha v posledním období snižují potřebu ochrany, ale také produkci. K tomu je potřeba znát všechny jednotlivé vinice a jejich mikroklima, abych se mohl správně rozhodnout a postřik použít jen v případě, že je to nezbytně nutné. Vinice máme oddělené mezemi buď s původním travním porostem, nebo je vytváříme z místního kamene, který mnozí vozili na skládky. Jsou to místa, kde žije hmyz, rostliny a drobní živočichové a zlepšuje se tím biodiverzita vinic. Terénními úpravami se pak bráníme proti vodní erozi, výsadbou stromů zlepšujeme mikroklima v krajině,“ informuje Karel Válka.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!