20.09.2017 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Plevele a kompostování

Rozvoj naší společnosti je spojen s produkcí velkého množství odpadu různého druhu. Především environmentální důvody nás vedou ke snaze o redukci jeho množství. Jednou z cest je také třídění vyprodukovaného odpadu a jeho následná recyklace. Mezi kategorie tříděného odpadu patří také biologicky rozložitelný odpad (bioodpad), který je možné následně zpracovávat kompostováním. Výsledným produktem této recyklace je kompost, který má široké využití v zemědělství a v pěstování rostlin.

Upozorňuje na to spolu s dalšími autory v článku v Úrodě č. 9/2017 Ing. Jan Winkler, Ph.D., z Mendelovy univerzity v Brně. Autoři připomínají, že s rozšiřováním biopopelnic pro domácnosti přibývá také množství bioodpadu z domácností a jejich zahrad. Součástí bioodpadu se tedy stává jak posekaná tráva, shrabané listí, zbytky pěstovaných plodin, ale také plevel odstraněný ze záhonů. Další zdroj semen rostlin mohou být zbytky nebo části pěstované zeleniny, krmení (semena) pro domácí mazlíčky, jako jsou papoušci a malí hlodavci. Tímto způsobem se do bioodpadu mohou dostat semena tykví, rajčat, ale také prosa, řepky, hořčice a dalších plodin. Bioodpad z domácností je tedy obohacován plody a semeny plevelů, ale také ostatních rostlin. V krátkém čase jsou převáženy na relativně velké vzdálenosti, což usnadňuje transport rostlin do nových lokalit a především rychlost šíření rostlin.
Autoři konstatují, že proces kompostování může významně ovlivnit podíl životaschopných rozmnožovacích orgánů rostlin ve výsledném kompostu. Během kompostování je nezbytné dodržet některé zásady, aby se podíl živých semen snížil na minimum. První zásadou je zajištění dostatečné teploty v termofilní fázi kompostování. Druhou zásadou je dostatečné provzdušňování při kompostování. Třetí zásadou je zamezení růstu rostlin a následné tvorby nových semen přímo na kompostech v době, kdy kompost dozrává.*

Pravidelné překopávání kompostu zamezuje rozvoji rostlin Foto Jan Winkler

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down