23.12.2020 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pěstování mladého ječmene v podmínkách ČR

Jako „mladý ječmen“ je označován potravinový doplněk zařazovaný do skupiny tzv. superpotravin určený zájemcům o zdravý životní styl. V posledních letech je u tohoto produktu referována řada efektů na lidské zdraví. Primárním produktem pro následné využití je, jak název napovídá, nadzemní biomasa mladých rostlin, většinou ozimého ječmene.

Komerčně dostupný produkt je nejčastěji nabízen v sypké konzistenci. Je vyráběn vylisováním, odšťavněním a následným šetrným vysušením šťávy získané z různých odrůd ječmene setého sklizených ve vegetativní fázi růstu. V rámci České republiky je samozřejmě na vědecké úrovni věnována pozornost kvalitativním parametrům biomasy ječmene setého pro využití jako tzv. mladého ječmene. Problematika reálného pěstování mladého ječmene v našich podmínkách však nebyla na základě dostupné literatury podrobněji sledována, přestože zájem o produkci mladého ječmene v Evropě roste.

Z tohoto důvodu začali pracovníci Centra precizního zemědělství při ČZU a společnosti Green Ways s. r. o. v roce 2020 s ověřováním pěstebních technologií pěstování mladého ječmene v podmínkách České republiky.Více informací z prvního pokusného roku přináší časopis Úroda (1/2021) v článku Ing. Martina Žambocha a kolektivu z Centra precizního zemědělství při ČZU. Práce poukazuje na možnosti pěstování mladého ječmene v podmínkách České republiky a seznamuje čtenáře s dosavadními výsledky ověřování vhodnosti vybraných odrůd a novošlechtění ječmene setého pro tento pěstební směr.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down