01.04.2025 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ověřování registrovaných odrůd hořčice bílé

Hořčice bílá je tradiční olejnina s domácím šlechtěním, pěstovaná v České republice na relativně malých plochách. V roce 2024 se odhadovala sklizňová plocha na 11 600 ha, výnosy však zůstávají nízké – průměrně jen 0,68 t/ha. Dlouhodobě výnos klesá, což je dáno nejen počasím, ale i náročnou agrotechnikou, zejména hnojením a náchylností porostů k poškození větrem a deštěm. Velký podíl zaujímají množitelské porosty, které v roce 2023 tvořily 43 % pěstitelských ploch.

Výnosy odrůd v pokusech

V rámci registračního řízení probíhá každoroční zkoušení užitné hodnoty odrůd v maloparcelních pokusech. Průměrný výnos se snížil z 2,12 t/ha v roce 2022 na 1,41 t/ha v roce 2024. Mezi nejvýnosnější patří odrůdy Andromeda, Agent, Lyra a novinka MHR Palma – žlutosemenná odrůda s vysokým výnosem a nízkým výskytem šedých semen, určená pro potravinářské zpracování. Tato středně raná odrůda má rostliny středně vysoké, méně až středně odolné proti poléhání před sklizní. Odrůda je odolná proti napadení fomovým černáním stonku brukvovitých. Výnos semene je vysoký. Hmotnost tisíce semen středně vysoká. Obsah oleje v semeni středně vysoký. Nežádoucí výskyt šedých a jinak zbarvených semen je nízký. Udržovatelem odrůdy je Małopolska Hodowla Roślin Sp. z o. o. a zástupcem odrůdy registrované v ČR v roce 2024 KLEE AGRO s. r. o.

Kvalita semene a klíčové parametry

Pro výrobu stolních hořčic je rozhodující obsah oleje (zhruba 30 % u všech registrovaných odrůd), výskyt šedých semen (nejnižší při suchém počasí, vyšší u odrůdy Lyra) a hmotnost tisíce semen (HTS) – nejvyšší má odrůda Aura, což zlepšuje technologické vlastnosti při zpracování.*

Více informací naleznete v článku Ing. Petra Zehnálka z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, Hradec nad Svitavou, v únorové Úrodě.

Popis titulní fotky: V rámci registračního řízení hořčice bílé jsou každoročně zakládány pokusy pro zkoušení užitné hodnoty Foto Tomáš Matějka

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down