16.12.2023 | 05:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová položka v NBT knihovně – Rýže se zvýšeným obsahem amylosy

Vzhledem k významu rýže seté (Oryza sativa L.) jako klíčové plodiny ve světě, představující hlavní zdroj potravy pro polovinu světové populace, je jí věnována i poslední nová položka do NBT knihovny v tomto roce. Tato položka je letos již čtvrtým přírůstkem zaměřující se na tuto významnou plodinu. Tentokrát se jedná o rýži se zvýšeným obsahem amylosy, což vede k vyššímu obsahu škrobu odolného k trávení, známého také jako rezistentní škrob. Informaci na webových stránkách přináší spolek pro podporu a rozvoj biotechnologií – BIOTRIN, z. s.

Vývoj zdravějších potravin

Loupaná rýže, nejčastěji využívaná forma, je známa svým vysokým obsahem škrobu, který tvoří hlavní složku této plodiny a skládá se převážně z amylosy a amylopektinu. Tým vědců využil technologii CRISPR/Cas9 k cílené úpravě genů zodpovědných za větvení škrobu, čímž dosáhl významného zvýšení obsahu amylosy, a tím i rezistentního škrobu v rýži, uvádí zpráva.

Jak dále vysvětluje, rezistentní škrob má pozitivní vliv na lidské zdraví, zejména pokud jde o prevenci chronických chorob spojených s nesprávným stravováním, jako jsou cukrovka a kardiovaskulární onemocnění. S příchodem této geneticky modifikované plodiny se otevírají nové možnosti využití genové úpravy, a to pro vývoj zdravějších potravin.

Úvodní fotografie: Rýže se zvýšeným obsahem amylosy vznikla za využití technologie CRISPR/Cas9 Zdroj BIOTRIN, z. s.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down