Rýže setá (Oryza sativa L.) je jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin. Její nejčastěji využívaná forma je však poměrně chudá na obsah některých mikroprvků (například železo, zinek nebo mangan), které jsou důležité pro lidské zdraví. Vyskytují se proto snahy o tzv. biofortifikaci, tedy o zvýšení obsahu mikroprvků v užitkových částech rostlin. Jedná se o velmi účinný přístup, který je navíc ekonomicky dostupný, udržitelný a dlouhodobě účinný.
Technika, do které jsou za účelem zvýšení obsahu mikroprvků vkládány velké naděje, je technika CRISPR-Cas. Předpokládá se, že již v blízké době se pomocí této techniky podaří cíleně upravit genom některých plodin, jako je například právě rýže setá a výhledově tak bude možné tyto plodiny nalézt také na trhu. Informaci na webových stránkách přináší spolek pro podporu a rozvoj biotechnologií – BIOTRIN, z. s. Více informací se lze dočíst zde.*