Tento rok do NBT databáze, kterou vytvořil spolek Biotrin, přibyly dvě nové varianty rýže, a to rýže se zvýšeným obsahem esenciálních mikroprvků (únor) a rýže se zvýšeným obsahem kyseliny gama-aminomáselné (květen). Vzhledem k tomu, že rýže setá (Oryza sativa L.) patří mezi celosvětově nejvýznamnější zemědělské plodiny, je jí věnována také tato položka do NBT databáze. Tentokrát se jedná o rýži se sníženým obsahem glutelinu, jednu z hlavních zásobních bílkovin rýže.
Rýže se sníženým obsahem glutelinu
- organismus: rýže
- nová vlastnost: snížený obsah glutelinu
- zacíleno na: spotřebitele
- technika vzniku: CRISPR/Cas9
- povoleno v EU: ne
Díky technice CRISPR-Cas9
Strava se sníženým obsahem bílkovin je vhodná zejména pro diabetiky, pacienty s chronickým onemocněním ledvin a také pro pacienty s fenylketonurií. Doposud jsou bílkoviny z rýže odstraňovány chemicky, což však vede ke ztrátě chuťových vlastností. Hledání nových odrůd rýže s nízkým obsahem bílkovin a vynikající chutí je proto stále klíčové.
Objevení těchto nových odrůd rýže bylo možné díky technice cílené mutageneze – CRISPR-Cas. Intenzivní výzkum probíhá v mnoha zemích, ale významného pokroku dosáhli výzkumníci v Číně. Těm se podařilo snížit obsah glutelinu až na polovinu, přičemž agronomické znaky rýže byly zachovány.
Informaci na webových stránkách přináší spolek pro podporu a rozvoj biotechnologií – BIOTRIN, z. s. Více informací se lze dočíst zde.*